Logo Gadero
service
Klustip

Zelf Schuttingdeur Maken

Gadero logo
Geschreven doorHenk Jan
Geplaatst12/03/2020

Lees hier onze handige tips om zelf een houten schuttingdeur te maken met of zonder slot. Kies uit een volledig houten deur of lees onze tips om zelf een poortdeur op een stalen frame te maken.

Dubbele schuttingdeur
Eenvoudig
1
Stevige deur op stalen frame maken

Een deur op een stalen frame is steviger en zal niet doorhangen. Bovendien is het met onze kant-en-klare ijzeren deurframes redelijk eenvoudig. Beslis of u uw deur enkelzijdig dicht, dubbelzijdig dicht of de planken om en om wilt monteren. Bij volledig dichtmaken moet u rekening houden met de werking van de planken en 1 cm tussenruimte aanhouden. Daarvoor zijn dubbellipprofielen in lariks-douglas en halfhoutse tuinplanken een uitkomst. Daarmee hebt u wel tussenruimte, maar geen kieren in uw deur. Als u planken om en om monteert, adviseren we om maximaal 4 cm tussenruimte aan te houden voor zo weinig mogelijk doorkijk.

Monteer uw deur bijvoorbeeld met hardhouten tuinplanken van 15 of 16 mm dik of geïmpregneerde planken, en met onze zelftappende schroeven. Daarvoor hebt u een vrij krachtige boormachine nodig. Een klein beetje voorboren in het staal is mogelijk, maar niet te veel! Bij een deur van 100 cm breed hebt u 7 planken nodig. Als u de deur eenzijdig dicht wilt, moet u daarvan 1 plank doormidden zagen. Om uit te komen met de hele tuinplank, is het gemakkelijker om de planken om en om te monteren op uw stalen frame. U hebt dan 13 planken nodig van 180 cm. Schroef altijd met 2 zelftappende schroeven van 42 x 30 mm de planken vast.

Vergeet bij de standaard stalen poortframes niet om de handige eindplank met slot bij te bestellen. Of kies als alternatief voor het luxueuze stalen deurframe met standaard ingebouwde slotkast. Bij dubbelzijdig bekleden adviseren we sowieso om het luxueuze poortframe te kiezen met kant-en-klare slotkast. Daarbij hebt u GEEN eindplank nodig. Bovendien is het luxueuze frame met 3 cm dikte een stuk steviger.

Plaats de scharnieren aan de binnenkant van uw paal. Vrijwel alle deuren zijn zowel rechts- als linksdraaiend te plaatsen door gewoon het slot om te draaien. Per deur geven wij aan welke ophangduimen (bij stalen frames) of bladscharnieren (bij volledig houten deuren) u nodig hebt.

2
Poortversteviging maken

Een dubbelzijdig beklede deur wordt behoorlijk zwaar. Vergeet in beide gevallen niet boven uw deur een kader te maken op circa 220-230 cm hoogte voor extra stevigheid. Dat kan met hetzelfde materiaal als uw palen. Kort bijvoorbeeld een paal van 7 x 7 cm in tot 114 cm (bij een deur van 100 cm) en monteer die als bovenligger of poortversteviging met flenskopschroeven van minimaal 10 cm lang. De bovenligger kunt u ook maken van hardhouten balken van 4,5 x 7 cm.

Zelf schuttingdeur maken

Naast onze standaard kant-en-klare schuttingdeuren kunt u zelf een deur maken van schuttingplanken. Check dan onze tips en lees hoe u zelf een schuttingdeur timmert. We gaan in onderstaand voorbeeld uit van een schuttingdeur van 100 cm breed en 180 cm hoog. We maken daarbij onderscheid tussen een tuindeur op een stalen frame en een poortdeur van hout. U voert de klus het best uit in de garage op een vlakke ondergrond.

Kant en klare poortdeur plaatsen?

Wilt u toch liever een kant-en-klare enkele of dubbele schuttingdeur plaatsen? Bekijk onderstaande video en al onze tips.

#63 dubbele schuttingdeur plaatsen
play video

Houten deur maken

Zaag voor een deur met verticale planken deur 5 stuks van 360 cm lengte geimpregneerde schuttingplanken  in 2 delen van 180 cm voor een 1,80 meter hoge poortdeur. Het voordeel van een schuttingdeur met verticale planken is dat onbevoegden hier meer moeite mee hebben om er overheen te klimmen. Leg 5 stuks van de gezaagde planken met regelmatige tussenafstand om doorkijk te voorkomen (ons idee 5,5 cm tussenruimte) om en om recht op de vloer.

Monteer 3 horizontale planken onder, midden en boven alsvan 100 cm in lengte haaks op de verticale planken (koop dus hier dus 1 stuks een 300 cm plank erbij). Het geheel aan elkaar vast schroeven met de 30 mm lange Torx schroeven, gebruik steeds 4 schroeven bij alle plankkruisingen.

Vervolgens 2 keer een schuine schoor (zelfde plank schuin aanzagen) er achter langs schroeven. Nu kunt u 4 stuks planken op de andere zijde monteren, precies tegenonder de tussenruimtes. en klaar is uw houten deur. Middels de bij ons eenvoudig bij te bestellen scharnieren en deurklinkset (schuifslot) is de deur eenvoudig te monteren. Desgewenst zijn er ook boerenklinkset sloten met slot. Bekijk hier onze gehele assortiment luxe hengen, duimen tot goedkope schuttingsloten.

Natuurlijk kan de deur ook met kortere horizontale planken gemaakt worden, de werkwijze is dan hetzelfde. Een dergelijke poortdeur is wel gevoeliger voor inbrekers die gemakkelijker hier overheen kunnen klimmen en kost u dit meer zaagwerk.

Tips 

Met onze stalen deur frames kunt u ook zelf een nog stevigere deur maken. Of kies uit onze kant en klare schuttingdeuren. Onze professioneel gemaakte kant en klare poortdeuren op stalen frame hebben minder kans op doorhangen.

Gaat u zelf een deur maken op een stalen frame. Zorg dan voor een zeer krachtige boormachine om zelftapschroeven in het ijzeren frame te krijgen. Kies bij voorkeur voor de planken om en om te monteren, zo hebben de planken ruimte voor enige werking. Of gebruik onze halfhouts rabat hardhout planken of lariks douglas dubbel lip profielen met steeds 1 cm tussenruimte houdt u toch een geheel dichte deur.

Poortversteviging

Voor extra stevigheid adviseren we uw schuttingdeur te monteren aan minimaal 7x7 cm dikte palen, kies bijvoorkeur hardhout en vergeet niet bovenlangs op minimale hoogte van 230 cm een bovenligger (ook van uw paal materiaal of 4,5 x 7 cm balk te maken). Zo heeft u een stevige constructie en gaan uw deurpalen en de deur zelf niet doorhangen.

Tot slot! Eerlijk is eerlijk, enige kluservaring is vereist bij het zelf maken van een houten poortdeur of deur op stalen frame. Bekijk desgewenst daarom hier onze kant en klare schuttingdeuren. We hebben keuze uit meer dan 50 modellen in hardhout, geimpregneerd hout en lariks douglas.

Schutting planken rekentool

Stel een schutting samen op basis van uw eigen maten, kies uw eigen keus palen en planken en laat de rekentool het werk doen. U hoeft alleen nog maar te bestellen en te klussen.

Montageservice

Ziet u er tegenop om zelf te klussen? Als u het vakwerk liever aan de specialist over laat is onze montageservice de ideale optie. Gadero heeft vakmensen voor u klaar staan die garant staan voor een vakkundige montage van uw vlonder, schutting, terrasoverkapping, binnenvloer, tuinhuisje en andere klusprojecten! 

Gerelateerde klustips van Gadero