Logo Gadero
service
Klustip

Abbeystones leggen

Gadero logo
Geschreven doorGerjan
Geplaatst08/10/2019

Lees in onderstaand plan hoe u Abbeystones eenvoudig kunt leggen. Abbeystones zijn prachtige stenen die vanwege hun stoere uiterlijk voor een authentieke oprit of terras zorgen. Wilt u een terras leggen met Abbeystones? Lees dan zeker verder.

De Abbeystones zijn verkrijgbaar in verschillende maten: 20 x 20 cm, 20 x 30 cm, en 30 x 40 cm met een dikte van 5 cm (uitsluitend voor terras) of 6 cm (ook voor oprit). De Abbeystones zijn zeer geschikt om in wildverband te leggen, daardoor verspringen zowel de horizontale als de verticale lijnen.

Abbeystones
Gemiddeld
1
Uitzetten van terrein

Zet de maten van het oppervlak dat u wilt bestraten uit met behulp van piketpalen. Zet ze aan de buitenrand. Belangrijk is dat u op deze piketpaaltjes de hoogte aangeeft waarop de Abbeystones worden gelegd. Het gemakkelijkste is om vanuit een vast punt te beginnen, zoals de dorpel van uw deur.

U wilt natuurlijk dat er een goede afwatering is. Daarom raden we aan om het zandbed 1 centimeter per lopende meter te laten aflopen.

2
Grond uitgraven

Wanneer het terrein is uitgezet, graaft u de grond uit waarop het zandbed wordt aangelegd. Bij een terras raden wij een zandbed aan van minimaal 10 tot 15 centimeter dik. Bij een 'slappe' ondergrond (van veen of klei) of wanneer de bestrating zwaar wordt belast zoals bij een oprit, graaft u het best 20 tot 25 cm uit.

3
Kantopsluiting plaatsen

Het is van belang om, voordat het zandbed wordt aangebracht, eerst de kantopsluitingen te plaatsen. Zo kan de bestrating niet verschuiven.

Om te voorkomen dat de opsluitingen boven de Abbeystones uitsteken, is het handig om de bovenkant van de opsluitbanden altijd 2 cm lager dan de Abbeystones te plaatsen.

4
Zandbed aanbrengen

Het is nu tijd om het zandbed aan te brengen op de uitgegraven grond. Wij adviseren om altijd specifiek zand voor zandbedden te gebruiken. Dat kunt u uiteraard bij ons bestellen. Het zandbed moet wel 15 procent hoger zijn dan de aangegeven maat op de piketpalen, omdat u het nog gaat aantrillen.

Hou rekening met het feit dat u de dikte van de Abbeystones in mindering brengt bij uw berekening.

5
Aftrillen zandbed

Nadat het zandbed is aangelegd binnen het uitgezette terrein, is het tijd om de zandlaag af te trillen met de trilplaat. Zo hebt u een goed verdicht zandbed waarop u gemakkelijk kunt straten.

6
Stabiliteit verhogen

Vooral bij bestrating die zwaar wordt belast, zoals opritten, adviseren wij om de stabiliteit van het zandbed te verhogen. Dat doet u door een laag droog cement over het zand te strooien en ze met een hark enkele centimeters door het zandbed te harken. Gebruik geen water, want daardoor wordt uw zandbed al hard voordat uw Abbeystones zijn gelegd.

Tril het zandbed nogmaals af en maak het vlak. Dat kunt u het beste doen met een lange rechte lat die in een trekkende en zagende beweging over het zandbed wordt getrokken.

Vergeet niet dat er een goede afwatering moet zijn. Leg daarvoor op het laagste punt (waar het water naartoe gaat lopen) een steen en op het hoogste punt. Controleer met een waterpas en gebruik daarna een spandraad. Leg om de meter een Abbeystone onder de gespannen draad zodat telkens de juiste hoogte wordt aangehouden.

7
Leggen van de abbeystones

Wanneer het zandbed vlak is gemaakt en het verloop van de afwatering is uitgezet, kunt u starten met het leggen van Abbeystones. Tip: begin vanaf de straatkant. Zo beschadigt u het zandbed niet. Wanneer u meerdere pakken Abbeystones hebt, krijgt u het mooiste effect als u de stenen door elkaar mengt. Haal de stenen van boven naar beneden van de pallet, dus niet laag voor laag. U krijgt zo een optimaal kleurbeeld.

Qua bestratingsmethode kunt u het beste voor de zogenoemde vleimethode gaan. Dan werkt u met het zandbed vóór u, waardoor u er gemakkelijk en direct de Abbeystones op kunt zetten. Wanneer u voor een enkele maat hebt gekozen, kunt u gewoon rechttoe rechtaan straten. Hebt u gekozen voor verschillende maten, dan kunt u ze volgens het wildverbandpatroon straten. Zie voor een mooi voorbeeld hiernaast.

Abbeystones

8
Voegen invegen + aftrillen

Nu alle Abbeystones geplaatst zijn op uw terras of oprit moeten de voegen worden ingeveegd met zand. Daarna kunt u de stenen aftrillen met een trilmachine. Wij adviseren om te gaan voor een trilplaat met een rubberen mat, zo voorkomt u dat de deklaag wordt beschadigd.

Alle betonproducten worden gemaakt met een combinatie van zand, grind, cement en water.  Dat zijn natuurlijke producten, waardoor er kalkuitslag kan ontstaan. Het verschijnsel hoort dus bij de productie van beton en verdwijnt vanzelf onder invloed van het weer of slijtage. Kalkuitslag wordt niet als klacht geaccepteerd.

Daarnaast is het zo dat betonproducten die gemaakt zijn op basis van kleurstoffen, op lange termijn wat van hun originele kleur verliezen. Door zonlicht worden ze namelijk lichter van kleur. Bij betonproducten met een deklaag van natuursteen mineralen of gecoate tegels krijgt de uv-straling veel minder kans om door te dringen.

Montageservice

Ziet u er tegenop om zelf te klussen? Als u het vakwerk liever aan de specialist over laat is onze montageservice de ideale optie. Gadero heeft vakmensen voor u klaar staan die garant staan voor een vakkundige montage van uw vlonder, schutting, terrasoverkapping, binnenvloer, tuinhuisje en andere klusprojecten! 

Gerelateerde klustips van Gadero