Gadero klustips

Wij adviseren u altijd met handige stappenplannen en montagetips

Gadero klustips

Pergola maken

Hoe u zelf een houten pergola maakt en welk materiaal u nodig hebt, leest u in dit stappenplan. Lees eerst de tips vooraf en daarna ons advies voor het efficiënt en vakkundig plaatsen van een pergola.

Onderstaand voorbeeld gaat uit van een pergola met vierkante palen (geïmpregneerd, lariks of hardhout). U kunt echter ook van ronde palen een pergola of pergoladak maken.

Voorbereidingen om zelf een pergola te maken

 • Met piketjes kunt u uw (hoek)pergola uitzetten in uw tuin. Kies uitsluitend voor posities van de palen waar u later geen last van hebt.
 • Kies bij Gadero.be uit vierkante palen met verschillende diktes: 6 x 6, 7 x 7, 8 x 8, 9 x 9, 10 x 10 en 12 x 12 cm. Verkrijgbaar in zowel in Celfix-naaldhout als in hardhout.
 • Bepaal of u de pergola in naaldhout of hardhout wilt maken. Naaldhout is goedkoper en hoeft u niet voor te boren. Dat is gemakkelijker en dat kopen de mensen bij ons het vaakst.
 • Bij een pergola van 240 cm hoog kunt u er gemakkelijk onderdoor lopen en hebt u bij een paal van 3 meter nog genoeg (60 cm) over om in de grond te plaatsen.
 • Plaats om de 1 tot maximaal 2 meter een paal. Gebruik een grondboor en uitzettouw. Begin altijd met de eerste en de laatste paal.
 • Maak de liggers ook van vierkante palen of rechthoekige balken. Maak ze met verbindingshoekjes van 90 graden aan de palen vast. Eventueel kunt u een kleine inkeping in het hout maken. 
 • Bij een dakpergola kiest u voor meerdere dwarsliggers in de gewenste lengte van uw dak + 50 cm. Zo hebt u aan beide zijden 25 cm oversteek. Bij een 'gewone' enkele pergola plaatst u bovenop de liggers om de 50 cm een zogenoemde dwarsligger of -ruiter.
 • U kunt uw pergola ook plaatsen naast uw terras of uw veranda.

Doe-het-zelf video: Pergola plaatsen

Ontdek doe het zelf tips en krijg inspiratie met onze video over een pergola plaatsen in uw tuin. Bouw een houten pergola voor een druif of zonnedoek. In dit voorbeeld werken we met fijnbezaagd Lariks Douglas en verzinkte pergolahoeken.

Paal Hardhout Dubbele V-Groef 8.5 x 8.5 cm Gepunt https://cdn.zilvercms.nl/http://gadero.zilvercdn.nl/uploads/webshop/azobe-hardhout-paal-v-groef-gepunt-9x9cm.png
Paal geïmpregneerd hout 8.8 x 8.8 cm - Glad geschaafd zonder punt https://cdn.zilvercms.nl/http://gadero.zilvercdn.nl/uploads/product/images/Paal-Geïmpregneerd-Hout-Gadero-8.8-x-8.8-cm-glad-geschaafd.jpg
Paal Geïmpregneerd hout Old Grey 9 x 9 x 300 cm Fijnbezaagd https://cdn.zilvercms.nl/http://gadero.zilvercdn.nl/uploads/product/images/Geïmpregneerde-Paal-Old-Grey.jpeg
Paal Lariks 9 x 9 x 300 cm Zwart - Fijnbezaagd https://cdn.zilvercms.nl/http://gadero.zilvercdn.nl/uploads/product/images/BWW48005-100-100-3000.jpg
Paal Bankirai Geschaafd Hardhout met Glad geschaafd en V-Groef kanten 9x9 cm https://cdn.zilvercms.nl/http://gadero.zilvercdn.nl/uploads/product/images/gadero-Paal-Bankirai-Geschaafd-Hardhout-met-Glad-geschaafd-en-V-Groef-kanten-9x9-cm.jpg
Pergola Hoekverbinding Verzinkt voor 9x9 cm palen POPULAIR https://cdn.zilvercms.nl/http://gadero.zilvercdn.nl/uploads/product/images/PD8925.jpg
Wovar Pergola Verlenging Element Verzinkt Staal voor 9x9 cm palen https://cdn.zilvercms.nl/http://gadero.zilvercdn.nl/uploads/product/images/PD89258.jpg

Pergola bouwen: tips

Pergola palen plaatsen

 

 

Hoekpergola maken

 

Houten Pergola maken

Pergola plaatsen

Onderstaande tips gelden voor een pergola van geïmpregneerde naaldhouten palen en balken.

 • Plaats met behulp van de grondboor (10 cm) en paalhamer de eerste paal (80 cm in de grond / 220 cm boven de grond). Zet vervolgens de laatste vierkante grondpaal en daarna de tussenliggende palen. Zorg ervoor dat de palen met de bovenkant waterpas staan op 220 cm boven de grond. Met de steel van de paalhamer kunt de grond rond de palen aanstampen. Zo staan ze stevig voordat u de lengteligger er overheen zet. Een trapladder is handig bij deze klus.
 • U bent nu klaar voor de montage van de liggers. Zet met stalen verbindingshoeken van 90 graden de dwarsbalken vast. Dat gaat het gemakkelijkst als u een accuboor met de Torx-schroeven van 4 x 30 mm bij de hand hebt. 
 • Bovenop de balken plaatst u de liggertjes of dwarsruiters. U zaagt ze in stukken van 60 cm lang en de uiteinden in een hoek van 45 graden. Dat ziet er mooier uit dan wanneer u ze recht afzaagt. Bovendien zal het regenwater minder snel vat op het hout krijgen en dus langer meegaan. De liggertjes zaagt u uit de rechthoekige balk van 6 x 16 x 500 cm of bijvoorbeeld de vierkante paal van 9 x 9 cm. De dwarsliggertjes zet u met de rest van de stalen verbindingshoeken vast met onze schroeven van 4 x 30 mm. U hebt 6 schroefjes per verbindingshoek nodig. Daarbij gaat u te werk op dezelfde manier als bij het monteren van de lengteliggers. Gebruik uw trapladder. U kunt ook de kant-en-klare ruiters bij ons bestellen.
 • Nu is uw houten pergola klaar voor het planten van klimplanten, zoals hedera helix of blauwe regen, tegen de verticale palen. Hebt u last van de zon, dan kunt u ook een schaduwdoek vastzetten aan uw pergolaconstructie.
 • U kunt ook uw pergola van rondhout maken. De werkwijze is dezelfde als in bovenstaand stappenplan met vierkante palen. Rondhout geeft een natuurlijkere look in uw tuin. 
 • Als variant kunt u de pergola van hardhouten balken en vierkante palen in bangkirai bouwen. Dat is wel meer werk want voorboren is een must. Een hardhouten pergolaconstructie gaat wel ongeveer 20 jaar mee, een exemplaar van geïmpregneerd tuinhout zowat 10 jaar.

Pergola hout

 

 

Hebt u vragen over het maken van een houten pergola of overkapping over uw veranda? Neem dan gerust contact op met onze tuinhoutexperts. Ook voor het opstellen van uw materiaallijst of bestellijst zit u goed bij hen.

Tip: kies uit onze vierkante palen in diverse soorten hardhout en geïmpregneerde vierkante palen. Een pergola van bangkirai-palen met V-groef zorgt voor een luxelook.

Wist u dat ...?

U ook een pergola kunt maken van onbehandelde lariks-douglaspalen? U moet dan wel op het gedeelte van de paal dat de grond ingaat een rubberseal in twee lagen aanbrengen om verrotting tegen te gaan.

Hout voor pergola bestellen

- vierkante pergolapalen en -balken hardhout en naaldhout, diverse diktes en lengtes.
- ronde pergolapalen, ook wel schommelpalen genoemd, lengtes tot maar liefst 6 meter.

Youtube Gadero Hout TV Abonneer u voor doe-het-zelfklusvideo's ook op ons YouTube-kanaal.