Logo Gadero
inspiratieservice
Blog

Wat voor schroeven buiten gebruiken?

Gadero logo
Geschreven doorHanneke
Geplaatst18/01/2019

Gaat u een nieuwe vlonder aanleggen, uw schutting vervangen of een overkapping plaatsen? Dan heeft u de juiste schroeven nodig. Maar door het enorme aanbod kan het lastig zijn om een keuze te maken. Want welke schroef gebruikt u waarvoor? Niet elke schroef is geschikt voor buitengebruik en voor verschillende planken gebruikt u verschillende schroeven. 

Welke schroeven gebruiken

Gadero heeft veel schroeven in het assortiment, zodat u altijd de juiste schroef vindt voor uw hardhouten vlonder of overkapping van Lariks Douglas. Hieronder leggen we uit welke schroeven voor welke tuintoepassingen geschikt zijn.

Verschil tussen RVS en verzinkt?

verschil tussen rvs en verzinkt

Er zijn eigenlijk twee grote verschillen tussen RVS en verzinkte schroeven: de sterkte en bestendigheid tegen roest. Verzinkte schroeven zijn sterker dan RVS, maar kunnen gaan roesten. RVS heeft hier minder last van en is dus beter buiten te gebruiken. Bij de keuze voor schroeven is het dus belangrijk om te weten waar u ze voor wilt gaan gebruiken. Verzinkte schroeven zijn uitgerust met een laagje wat ze beschermt tegen corrosie. Dit laagje kan beschadigen, waardoor de schroeven kunnen gaan roesten. RVS schroeven zijn goed bestand tegen corrosie, al zijn ze niet helemaal vrij van roest. Dit ligt vooral aan de kwaliteit van de schroeven. Zo kunnen A2 schroeven nog wel roesten als ze te maken krijgen met zure regen of zout water. Bij de A4 schroeven is dit niet het geval, deze zijn echter wel duurder. 

Welke schroeven in een vlonder?

Vlonder met schroef

Voor een vlonder gebruikt u bij voorkeur RVS vlonderschroeven. Hoewel deze schroeven dus iets minder sterk zijn dan verzinkte schroeven, zijn ze wel beter bestand tegen de weersomstandigheden. Aangezien uw vlonder vele jaren blijft liggen heeft u er baat bij dat u schroeven niet gaan roesten. Onze Wovar vlonderschroeven RVS410 zijn sterk genoeg om de werking van houten planken op te vangen en hebben geen last van corrosie. Om de juiste maat vlonderschroeven te bepalen hanteren wij de volgende vuistregel: Vermenigvuldig de dikte van uw vlonderplank met 2. Bij een vlonderplank van 2.5 cm dik heeft u dus Wovar vlonderschroeven van 5 x 50 mm nodig. 

Hoe schroeven in hardhout?

Voordat u een hardhouten vlonder gaat monteren dient u de planken voor te boren. Dit zorgt ervoor dat de schroeven niet afbreken of te warm worden tijdens het plaatsen. Voorboren doet u altijd met een hardhout boor die kleiner is dan de schroeven zelf. Bij 5 mm dikke schroeven gebruikt u een hardhout boor van 3.5 mm om voor te boren. Bij schroeven met een dikte van 4 mm raden wij een een 3.0 mm dik hardhout boortje aan. 

schroeven hardhout

Daarnaast kunt u voor hardhout beter RVS schroeven gebruiken. Sommige hardhoutsoorten bevatten namelijk looizuren, die tasten verzinkte schroeven in de loop der tijd aan. Hierdoor kunnen deze schroeven breken. Kies daarnaast altijd voor A4 RVS schroeven, zoals de RVS410 schroeven van Wovar. Deze zijn sterk genoeg om de werking van hardhout op te vangen en breken niet bij het indraaien. 

Wat voor schroeven in een schutting?

schutting schroeven

Ook voor een schutting heeft u stevige schroeven nodig. Zo heeft Gadero de RVS410 tuinschroeven voor het monteren van schuttingen. Deze schroeven zijn in sterkte vergelijkbaar met verzinkte schroeven. Ze zullen dus niet snel afbreken tijden het plaatsen. Ook zijn deze tuinschroeven goed bestand tegen roest. Voor een schutting geldt eigenlijk dezelfde vuistregel als voor vlonderplanken: verdubbel de dikte van de schuttingplank en u weet de maat van de tuinschroef die u nodig heeft. Zo kiest u bij een 1.8 cm dikke schuttingplank voor Wovar tuinschroeven RVS410 van 4x40 mm.

Welke schroeven gebruiken voor een overkapping?

Draagbalk overkapping

Bij een overkapping is het belangrijk dat de schroeven die u gebruikt een groot draagvlak en een hoog klembereik hebben. Hierbij kunt u denken aan tellerkopschroeven of slotbouten. Het voordeel van tellerkopschroeven is dat ze door de brede tellerkop heel sterk zijn. Daarnaast zorgt de torx aandrijving ervoor dat u deze schroeven veel sneller plaatst dan bijvoorbeeld houtdraadbouten, deze dient u vast te draaien met een steeksleutel of doppenset. 

Bij Gadero vindt u alle ijzerwaren om uw vlonder, schutting of overkapping te plaatsen. 

Bekijk GaderoTV aflevering #126 waarin Ronny alles verteld over ijzerwaren en schroeven.