Logo Gadero
service
Gadero TV

Balk aan muur monteren

Gadero logo
Geschreven doorHenk Jan
Geplaatst07/08/2020

In deze gloednieuwe Gadero TV laten we u zien hoe eenvoudig het is om een balk aan een muur te bevestigen.

Benodigdheden:

Gereedschap nodig voor deze klus:

  • Klopboormachine met SDS aansluiting

  • Boormachine

  • Ring- of dopsleutel

  • Hamer

  • Rolmaat of duimstok

  • Potlood

  • Waterpas

  • Ladder of steiger

  • Eventueel stempels om de ringbalk te ondersteunen tijdens het bevestigen

Balk aan muur monteren
play video

Houten balk aan muur vastmaken

Een aanbouw overkapping, carport of pergola begint vaak met een houten balk aan de muur waarop de dakbalken worden bevestigd. Door een balk aan de muur te bevestigen, voorkomt u dat hieronder staanders moeten worden geplaatst. Bovendien bevordert het de stevigheid van uw bouwwerk!

balk aan muur

Waarmee balk aan muur bevestigen?

Er zijn meerdere manieren om een balk aan de muur te bevestigen, wij behandelen in deze video twee verschillende soorten bevestigingsmiddelen, namelijk: keilbouten en kozijnpluggen. De kozijnpluggen, ook wel slagpluggen genoemd, zijn zeer eenvoudig in gebruik. Het werken met deze vorm van verankering gaat daarom ook erg snel!

Er wordt een gat in de balk geboord met de juiste diameter van de plug. Deze gaten worden om de 50 cm hart- op- hart geplaatst over de lengte van de balk. Vervolgens wordt de balk op de juiste hoogte gehouden en boort u met een betonboor gaten in de muur.

LET OP: de pluggen vinden enkel houvast in de steen, de voegen hebben niet genoeg draagkracht voor de constructie! Handig is om eerst de plekken waar de gaten moeten komen heel even aan te stippen met uw betonboor. Dan kan de balk worden weggehaald van de muur waarna de gaten definitief in de muur worden geboord. Plaats de balk nu weer voor de gaten en sla de plug met schroef in 1 keer door de balk in de muur. De plug zet uit doordat de schroef in de plug gaat en vindt zo houvast in de muur.

Handige tip: bij langere lengtes is het handig om dit met meerdere mensen te doen, anders komt u handen tekort! Geen hulp aanwezig? Huur stempels om de balk te ondersteunen.

Gemonteerd met kozijnplug

Wanneer keilbouten gebruiken?

Een andere manier van monteren van de balk aan de gevel, is het gebruiken van keilbouten. Wij raden aan om gebruik te maken van keilbouten met doorsteek functie. Deze plaatst u eenvoudig, net als de slagpluggen, direct door het hout in de muur. De keilbouten zijn voorzien van een ring en een moer welke u kunt aandraaien met een ringsleutel of een dopsleutel/ ratelsleutel. De keilbouten slaat u met een hamer door het gemaakte gat heen en zal doordat de moer wordt aangedraaid stevigheid vinden in de gevel.

Het is mogelijk om de ring en moer iets te laten verzinken in de balk, pak hiervoor een vlinderboortje.  Boor slechts een paar millimeter diep. Wanneer u dit te diep doet heeft u kans dat de moer te ver in het hout valt waardoor u deze niet meer goed kunt aandraaien. Heeft u toch te diep geboord? Plaats een paar extra ringetjes onder de moer om het geheel op te hogen.

Balk gemonteerd met keilbout

Keilbout of kozijnplug

De afwerking van beide varianten bepalen het aangezicht van uw bevestiging. Kozijnpluggen geven een strakke afwerking terwijl keilbouten een robuuster en meer industrieel uiterlijk hebben, ieder zijn charme dus! Het is aan u welke u wilt gebruiken, qua stevigheid zullen keilbouten in theorie meer draagkracht aankunnen, uiteraard is de uiteindelijke draagkracht afhankelijk van de kwaliteit van uw gevel!

Bekijk ook aflevering 169 van Gadero TV waarin we een aanbouw schuur maken aan de gevel, hierin werken we met kozijnpluggen om een stevige basis te maken!

Wilt u meer tuininspiratie opdoen? Lees dan onze blogs.

Montageservice

Ziet u er tegenop om zelf te klussen? Als u het vakwerk liever aan de specialist over laat is onze montageservice de ideale optie. Gadero heeft vakmensen voor u klaar staan die garant staan voor een vakkundige montage van uw vlonder, schutting, terrasoverkapping, binnenvloer, tuinhuisje en andere klusprojecten! 

asset
Klustip
Schuttingpaal aan muur bevestigenLees ons stappenplan en leer hoe u een schuttingpaal aan een stenen muur vastmaakt. Materialen Tuinpaal 6 x 6 x 200 cm of 7 x 7 x 200 cm, bekijk hier ons aanbod vierkante schuttingpalen 6 ijzeren schuttinghoekjes 36 Torx-schroeven 5 x 50 mm 36 kunststof pluggen 6 mm Gereedschap Waterpas Aftekenpotlood Klopboormachine met steenboor 6 mm Accuboormachine voor de schroeven - Torx-bit
asset
Klustip
Zelf afdakje makenOnderstaande stappenplan gaat in op het zelf maken van een haardhout berging of houten afdakje naast een muur of wand. Een afdak kan bijvoorbeeld worden gebruikt om uw haardhout droog te bewaren of uw fietsen / kinderspeelgoed weg te zetten. In onderstaand voorbeeld gaan we uit van een rechthoekig afdak van drie meter lang en één meter breed. Populair is een terrasafdak maken van lariks douglas hout, kijk daarvoor ons grote aanbod lariks douglas timmerhout. Benodigdheden: 1 doos Torx schroeven verzinkt 4 x 50 mm lang; 1 bithouder met torx bit; 1 doos spijkers met dikke kunststof kop (golfplaat spijkers); Waterpas; Timmermanspotlood; Accuboormachine; Handzaag.
asset
Klustip
Tuinkast makenEen houten tuinkast kan handig zijn voor het opbergen van tuinspullen. Denk aan tuingereedschap, tuinstoelkussens, speelgoed van de kinderen of andere zaken die droog moeten blijven. In dit stappenplan maken we zelf een tuinkast van rabatplanken. Bekijk ons standaardassortiment voor kant-en-klare tuinkasten. We kiezen voor de zogenoemde Zweedse rabat lariks en een kast van 240 cm hoog, 60 cm diep en 120 cm breed. Onderstaand stappenplan gaat uit van een lessenaarsdak (plat dak dat schuin naar achteren ongeveer 20 graden afloopt). De rabatdelen worden zoals gangbaar horizontaal aangebracht. Zo is de kast ook nagenoeg waterdicht bij slagregen en hevige wind. Benodigdheden: Rolmaat Handzaag Accuboor Waterpas Lijmtang Hamer