Logo Gadero
service
Klustip

Zelf afdakje maken

Gadero logo
Geschreven doorLisanne
Geplaatst01/02/2022

Onderstaande stappenplan gaat in op het zelf maken van een haardhout berging of houten afdakje naast een muur of wand. Een afdak kan bijvoorbeeld worden gebruikt om uw haardhout droog te bewaren of uw fietsen / kinderspeelgoed weg te zetten. In onderstaand voorbeeld gaan we uit van een rechthoekig afdak van drie meter lang en één meter breed.

Populair is een terrasafdak maken van lariks douglas hout, kijk daarvoor ons grote aanbod lariks douglas timmerhout.

Benodigdheden:

  • 1 doos Torx schroeven verzinkt 4 x 50 mm lang;

  • 1 bithouder met torx bit;

  • 1 doos spijkers met dikke kunststof kop (golfplaat spijkers);

  • Waterpas;

  • Timmermanspotlood;

  • Accuboormachine;

  • Handzaag.

Polycarbonaat
8 uur voorbereiden
16 uur klussen
€1000 - €6500
Gemiddeld
1
Plaats bepalen

Bepaal waar u het afdak wilt plaatsen. Plaats en monteer bij het begin een vierkante tuinpaal. Zet hem ongeveer 10 cm in de grond. De hoogte van het afdak is aan de kant van de muur dan ongeveer 190 cm. Het is aan te raden om de palen aan de gevel door middel van enkele ijzeren verbindingshoeken aan de muur te bevestigen. Zet de palen verticaal met een waterpas. In het stappenplan 'Plaats een schuttingpaal aan een stenen muur' kunt u tot in detail lezen hoe dat moet. Monteer naast de beginpaal op 3 meter afstand ook de eindpaal. Dat kan op dezelfde manier.

2
Palen plaatsen

Plaats tussen de 4 palen een middenpaal. Zorg ervoor dat ze allemaal op dezelfde hoogte staan. Zo is het verbinden op de paalkoppen straks eenvoudiger. Het gelijkzetten van de paalkoppen kan gemakkelijk met de waterpas.

3
Voorste palen plaatsen

Vervolgens plaatst u op 1 meter naast de muur de andere twee hoekpalen. Die komen 40 cm in de grond. Aan de tuinkant is het afdak dan 160 cm hoog. Daarna verbindt u de palen langs de muur en de palen langs de tuin met houten regels/liggers. U bevestigt die aan de palen het beste met ijzeren schuttinghoekjes en onze Torx-schroeven van 4 x 50 mm.

4
Golfplaten monteren

Nu de palen en de liggers stevig zijn bevestigd, kan er een (bitumineuze) golfplaat op. Voor een afdak van 3 op 1 meter zijn 3 stuks van 1 meter op 1,20 meter nodig. U hebt dan wat oversteek aan de voorkant waardoor er minder snel water naar binnen zal regenen. U bevestigt de bitumineuze golfplaat het beste met spijkers met dikke kunststof kop (golfplaatspijkers). U kunt ook een houten dakje van rabat of brede schuttingplanken maken. Dat geeft het geheel een veel natuurlijkere look en de constructie is veelal ook 100 procent waterdicht.

5
Wanden dicht maken

Maak met de rabatplanken beide zijkanten (2 keer 1 meter breed) dicht. U kunt er ook voor kiezen om aan de voorkant vlak onder het dak nog enkele rabatplanken aan te brengen. Zo zal er nog minder snel regenwater naar binnen kunnen waaien. Op die manier hebt u een luxetuinberging voor hout, tuingereedschap, parasolvoet, gocart, enzovoort.

6
Vloer leggen

Onder het afdak kunt u tegels leggen of enkele terrasplanken. Zo ligt uw hout voor de haard goed droog of staat uw (kinder)fiets niet meer in de regen.

Stappenplan houten afdakje

Materialen en gereedschap om zelf een afdak te maken:

afdakje makenhouten afdak afdak golfplatenafdakje

Andere stappenplannen voor een afdak

Bekijk ook deze andere stappenplannen met tips voor:

Vragen of opmerkingen? Bel gerust met onze tuinhoutdeskundigen. Telefoon 03 808 17 89 of e-mail info@gadero.be.

Gerelateerde klustips van Gadero