24 sep Keuzehulp

EPDM of bitumen als dakbedekking voor een plat dak?

Om een plat dak te bedekken heeft u meerdere keuzes, waarvan de populairste wel bitumen dakbedekking is. Bitumen dakbedekking wordt dan ook al jaren gebruikt en heeft een goede reputatie opgebouwd. Toch kiezen steeds meer klanten voor EPDM dakfolie, vooral vanwege de vele voordelen. Hoewel dit materiaal iets duurder is, heeft het ook een langere levensduur en hoeft u geen brander te gebruiken om het op uw dak te plaatsen. Dit maakt EPDM geliefd bij de doe-het-zelver.

Twijfelt u nog tussen bitumen of EPDM dakbedekking voor uw platte dak? Lees dan verder!

Voordelen bitumen dakbedekking

Bitumen dakbedekking, ook wel roofing genoemd, is verkrijgbaar in twee varianten: APP en SBS. Daarbij is APP beter bestand tegen hoge UV-straling en dus geschikter als dakbedekking. Bitumen dakbedekking heeft veel voordelen. Het wordt al lang gebruikt en is door de jaren heen steeds meer verbeterd. Deze vorm van dakbedekking heeft daardoor een goede naam opgebouwd. Bitumen is waterdicht en sterk. Het is dan ook dan ook zeer goed in waar het voor gemaakt is: uw dak tegen weer en wind beschermen. 

Bitumen dakbedekking

Voordelen EPDM dakbedekking

EPDM is een rubberfolie en erg in opkomst als dakbedekking door de vele voordelen. Zo heeft dit materiaal een zeer lange levensduur, u hoeft de komende 40 jaar uw dakbedekking niet te vervangen. Dit materiaal is ook waterdicht en bestand tegen temperatuurverschillen. U hoeft zich dan ook geen zorgen te maken over UV-straling. Bovendien is EPDM dakfolie onderhoudsarm, omdat algen en mossen niet kunnen leven op rubber. Zo hoeft u het dak niet jaarlijks van dit soort groen te ontdoen. Het is wel handig om losse bladeren af en toe van het dak af te halen.

Epdm dakbedekking

Verschil tussen bitumen en EPDM

Verschil tussen bitumen en EPDM
BitumenEPDM
Vrij goedkoopVrij duur
Levensduur van 25 jaarLevensduur van 40 jaar
Plaatsen met vuurKoud plaatsen met lijm
Jarenlang gebruikt, dus bewezen kwaliteitRelatief nieuw
Bevat veel naden door de verschillende strokenWordt op maat gemaakt, dus geen naden
Vereist jaarlijks wat onderhoudVrijwel geen onderhoud
Bitumen verhardt door weersinvloedenBestand tegen UV-straling 
Gebaseerd op aardolieMilieuvriendelijk materiaal 

Kiest u voor EPDM of bitumen voor uw dak?

De keuze voor EPDM en bitumen ligt aan een paar factoren. Beide materialen zullen uw dak beschermen tegen de invloeden van het weer en zijn absoluut waterdicht. Dus de prijs (bitumen is goedkoper dan EPDM), levensduur, manier van plaatsen en het onderhoud zullen bepalende factoren voor u zijn. Hierbij dient u rekening te houden met de toepassing waar de dakbedekking voor bedoeld is. Na het lezen van deze blog heeft u in ieder geval alle informatie om één van deze vormen van dakbedekking te kiezen.

Waterdichte dakbedekking

Bij Gadero vindt u, naast dakbedekking , ook alles voor uw overkapping. Zo hebben wij lariks douglas palen en balken om uw eigen overkapping te maken.

Meer weten over het plaatsen van EPDM dakbedekking? Bekijk dan ook de onderstaande video.