Logo Gadero
service
Gadero TV

Ipé vlonder om een zwembad leggen

Gadero logo
Geschreven doorLisanne
Geplaatst23/07/2021

In deze Gadero TV vertellen we hoe u een vlonder van rondom glad geschaafde Ipé hardhouten planken legt langs een zwembad. In de onderstaande Gadero TV wordt gebruik gemaakt van de Premium FAS planken welke nog net iets beter zijn dan de normale Ipé planken. Ronny maakt gebruikt van een piketpalen fundering. Hoe u dit plaatst en monteert kunt u zien in aflevering #36 van Gadero TV.

Benodigdheden:

 •  Rubberen hamer

 •  Lijmklem

 •  Haakse hoek

 •  Potlood

 •  Uitzettouw

 •  Ijzeren hamer

 •  Waterpas

 •  Accuboormachine

 •  Stanleymesje

 •  8 mm boortje

 •  Slagschroevendraaier Torx 25

 •  Palenrammer

Ipé vlonder om een zwembad leggen
play video

Terrasplank Ipe Hardhout 2.1 x 14.5 cm Glad geschaafd Premium FAS Kwaliteit

Deze Premium FAS Ipé Hardhouten terrasplanken zijn van hoogwaardig A-kwaliteit Ipé hout. De planken gaan, mits deze goed worden onderhouden, maar liefst 30-40 jaar mee. Enkel het kernhout van de boom wordt gebruikt voor deze planken. Daardoor bevat het hout geen pinholes en is het aan beide zijden vrij van oneffenheden.

Voor deze Gadero TV heeft Ronny gebruikt gemaakt van rondom glad geschaafde Ipé hardhouten planken met een afmeting van 2.1 x 14.5 cm. De planken hebben een effen kleur en kennen een mooie vergrijzing. Een voordeel van Ipé is dat het eenvoudig schoon te maken is en dat algen en schimmels zich moeilijk hechten aan het hardhout. 

Ipe houten vlonder

Lees ook onze blog: Wat zijn geschikte vlonderplanken voor een zwembad?

Alternatieve vlonderplanken

Behalve onze Ipé hardhouten terrasplanken, is het ook mogelijk om te kiezen voor een andere houtsoort terrasplank. In Gadero TV heeft Ronny een aantal voorbeelden gegeven welke hieronder worden genoemd:

Kies voor vlonderplanken met duurzaamheidsklasse 1 wanneer u uw vlonder om het zwembad wil gaan bouwen. Deze planken nemen vrijwel geen vocht op, zijn mooi stabiel en hebben ook in vochtige omstandigheden een lange levensduur!

Tips van Gadero

 • Kies voor fijngeribbelde planken rond het zwembad. Deze worden minder heet dan vlak geschaafde planken. Handig als u op blote voeten rond het zwembad loopt! 

 • Kies voor een kleine afschot zodat het water af kan lopen. Zo droogt u vlonder sneller na het maken van een bommetje of na een regenbui! 

 • Planken met clips zijn handiger bij een zwembad. Het chloor en/of zout water kan in de schroefkoppen blijven staan. 

 • Maak gebruik van een palenrammer! Zo gaat het plaatsen van piketpalen een stuk sneller.

Montagetips voor Premium Ipé terrasplanken

Deze 2.1 x 14.5 cm planken van Premium FAS Ipé Hardhout zijn van de meest hoogwaardige kwaliteit. U kunt uw terrasplanken monteren op hardhouten onderbalken. In deze aflevering wordt daarom gebruik gemaakt van hardhouten onderbalken van 4.5 x 7 cm. Wij raden aan om deze vast te schroeven met vlonderschroeven van RVS 410 5x50 mm. Maak gebruik van een verzinkboortje zodat uw schroeven niet boven de plank uit komen te steken en een strak geheel te creëren. Het voordeel van deze planken is dat ze amper werking kennen en daarmee een tussenruimte van 5 mm genoeg is. 

Gereedschappen en materialen

Ipe vlonder zwembad

Benieuwd naar de verschillen tussen standaard Ipé hardhout en Premium FAS Ipé hardhout? Lees dan onze blog. Of bekijk onze andere blogs om tuininspiratie op te doen! Houten zwembad kopen? Bekijk ook ons uitgebreid aanbod houten zwembaden, ook verkrijgbaar inclusief houten terras.

Montageservice

Ziet u er tegenop om zelf te klussen? Als u het vakwerk liever aan de specialist over laat is onze montageservice de ideale optie. Gadero heeft vakmensen voor u klaar staan die garant staan voor een vakkundige montage van uw vlonder, schutting, terrasoverkapping, binnenvloer, tuinhuisje en andere klusprojecten! 

asset
Klustip
Houten terras aanleggenZelf een houten vlonder maken? Deze klustip/handleiding zorgt er voor dat het voor iedereen mogelijk is om een vlonderterras aan te leggen! Wij geven advies over de plaatsing en tips voor het berekenen van het aantal vlonderplanken, palen, liggers, schroeven en slotbouten. Zo kunt u straks pronken met uw eigen gemaakte terras! Benodigdheden: Waterpas Handschoenen Houtzaag Uitzettouw + potlood Paalhamer Rolmaat Grondboor
asset
Klustip
Terras aan het water / steiger bouwenWilt u zelf een houten aanlegsteiger bij het water bouwen of een terras maken dat over het water steekt? Lees dan ons stappenplan over houten terrassen en steigers bouwen met handige zelfbouwtips en informatie over het materiaal dat u nodig hebt voor waterterras van hardhout of geïmpregneerd hout.  Tips vooraf - Werk in het water altijd met hardhout. Het is verboden om geïmpregneerd hout te gebruiken in het water. Kies bij voorkeur minimaal palen van 10 x 10 cm dikte voor in het water. - Bespaar niet op balkafstanden. Als u zich aan de richtlijnen houdt, dan voorkomt u doorbuiging en onveilige situaties. - Kies bij voorkeur voor terrasplanken met een dikte van 28 mm in hardhout (100% officieel bangkirai duurzaamheidsklasse 1) met ribbels. Hardhout van duurzaamheidsklasse 1 is beter bestand tegen water. - Maak een stevige reling, voorkom dat kinderen er tussendoor kunnen vallen door de onderste balk op circa 20 cm hoogte te plaatsen. - Werk met hardhouten palen van minimaal 8 x 8 cm dikte in het water, neem bij voorkeur palen van 10 x 10 cm. - Zet schuine balken in uw onderconstructie om botsingen van bootjes tegen uw houten steiger op te vangen.  - Test vooraf hoe diep u met een grondboor kunt boren (ook onder water). Zo weet u meteen hoe gemakkelijk of moeilijk de klus wordt. Zet de palen minimaal 1 meter in de grond. 
asset
Klustip
Keramische terrastegels leggenBekijk onderstaande doe het zelf video voor het leggen van keramische terrastegels van 2 cm dikte (meest verkocht). Ook het voegen van keramische tuintegels komt aan bod.