Logo Gadero
service
Gadero TV

Hoe maak je een Padouk vlonder met blinde bevestiging?

Joanie
Geschreven doorJoanie
Geplaatst20/07/2022

In deze Gadero TV laten we u zien hoe u een vlonder maakt van Padouk planken met blinde bevestiging. Benieuwd hoe wij dit doen? Lees dan snel verder!

Benodigdheden:

  • Accuboor 

  • Zaag

1
Fundering voor vlonder

In deze aflevering bouwt Gerben de vlonder op een bestrating. Om deze reden maakt hij gebruik van rubberen tegeldragers. In de meeste gevallen is dit niet zo en wordt er gebruik gemaakt van piketpalen. De planken worden blind bevestigd met behulp van b-fix clips. Hierbij is het belangrijk dat u voor de onderliggende balken een tussenruimte van 35cm aanhoudt.

2
De eerste plank monteren

Hierbij kunt u gebruik maken van twee opties. U schroeft de eerste zijde van de plank vastschroeven of u kunt gebruik maken van en starters clip. Bij de vlonder in deze video kijk u in de sponning van de plank. Wanneer u dit niet wilt, kunt u er voor kiezen om een massieve plank mee te bestellen en die als kantplank te gebruiken.

3
De terrasplanken monteren

Om elke balk komt een clip. De clips schuift u in de inkeping van van de eerste plank. U kunt gebruik maken van een overgebleven stuk van een vlonderplank om de een clip voor de helft vast te schroeven. Wanneer u dit bij alle clips van dezelfde rij heeft gedaan, kunt u de tweede vlonderplank erin schuiven. Hierna kunt u alle clips volledig vastschroeven. Deze methode kunt u herhalen voor de rest van de vlonder. Wanneer u twee planken in de lengte moet monteren, raden we aan om één clip per plank te gebruiken.

Padouk als terras

Voor deze aflevering gebruikt Gerben vlonderplanken van Padouk, ook wel Padoek genoemd. Een hardhoutsoort met één van de langste levensduur. Daarnaast kenmerkt Padouk zich door zijn zilvergrijze vergrijzing en zijn prachtige nerfstructuur. Deze is ook na de vergrijzing nog zichtbaar. De planken die in deze video worden gebruikt hebben een inkeping. Hierdoor kunt u met behulp van B-fix clips de terrasplanken blind bevestigen.

Hoe Padouk behandelen?

Padouk kunt u behandelen met een hardhouten olie. Dit hoeft u niet te doen voor de levensduur van de plank. Padouk heeft van zichzelf al een levensduur van 25 jaar of langer. De behandeling heeft wel effect op de kleurbehoud van hout. Meer informatie over het behandelen van hardhouten leest u in onze blog ‘3 redenen om uw hardhouten planken te behandelen met hardhoutolie’.

Vergrijsd Padouk vlonder

Hoe bereken je een vlonder?

Voor het berekenen van de benodigde materialen voor uw vlonder kunt u gebruik van maken van onze rekentool. Hierbij kunt uw gewenst vlonderplank selecteren en kunt u kiezen tussen verschillen legwijzes, funderingen en bevestingsmateriaal.

Materialen en gereedschappen voor het maken van een Padouk vlonder met clips

Materialen

Padouk vlamtekening

Alternatieven voor Padouk vlonder met B-fix clips

In deze aflevering gebruikt Gerben Terrasplank Padouk Hardhout 2.1 x 14.5 cm met inkeping voor B-fix clips. Wilt u graag ook een vlonder maken met blinde bevestiging, maar wel met een andere houtsoort? In ons assortiment Houten Terrasplanken voor clips vind u verschillende terrasplanken die hiervoor geschikt zijn. Wanneer u wilt werken met terrasplanken die geen inkeping hebben en wenst dat deze onzichtbaar bevestigd worden, kunt u gebruik maken van vlonderplank houders. Benieuwd hoe u deze monteert? Bekijk Gadero TV Blinde bevestiging Ipé vlonder.

Montageservice

Ziet u er tegenop om zelf te klussen? Als u het vakwerk liever aan de specialist over laat is onze montageservice de ideale optie. Gadero heeft vakmensen voor u klaar staan die garant staan voor een vakkundige montage van uw vlonder, schutting, terrasoverkapping, binnenvloer, tuinhuisje en andere klusprojecten!