Logo Gadero
service
Gadero TV

Schutting monteren van hardhouten rabatdelen

Gadero logo
Geschreven doorIris
Geplaatst06/03/2019

In deze Gadero TV gaan we een dichte schutting maken van hardhouten rabatdelen. De werkende hoogte van deze duurzame glad geschaafde rabatprofielen van hardhout is 12.7 cm. Dit wordt losjes in elkaar geschoven.

Benodigdheden:

 •  Rabat Hardhout Bankirai mes en groef 1.8 x 14.5 cm

 •  Balk Hardhout 4.5 x 7 cm

 •  Azobe Hardhout Paal 7x7 cm Fijnbezaagd

 •  Lijmklem (handig als u alleen werkt)

 •  Wovar schroeven RVS 410 - 5 x 50 mm Torx 25 - 200 stuks

 •  Verzinkboortje

 •  Grondboor 7 cm

 •  Paalhamer voor het aankloppen van de palen

 •  Hardhout Boortjes 3.5 mm

 •  Uitzettouw 50 meter

 •  IJzeren Paalhouder Vlakke Voetsteun 71 x 71 mm

 •  Bankirai Hardhout Olie 2.5 liter blik

 •  Cirkelzaagof scherpe handzaag

 •  Lange waterpas

 •  Potlood 

1
Introductie

Deze aflevering gaan we aan de slag met gevelbekleding toepassen op de schutting. Dit heeft u ook gezien in aflevering #94 en #95 van Gadero TV. We gaan in deze aflevering aan de slag met hardhouten Bankirai rabatdelen. Daarmee creëert u een luxe, dichte schutting.

2
Het plaatsen van de palen

U begint met het plaatsen van de palen. Zorgt u ervoor dat u een uitzettouw bij de hand heeft, zo krijgt u een strakke lijn. Het plaatsen van de palen komt niet heel precies. Natuurlijk plaatst u de palen waterpas, maar u kunt het beste de palen plaatsen om de 70 centimeter. Heeft u toevallig een stuk puin in de grond, dan kunt u de palen gerust een paar centimeter verplaatsen. Want u gaat de schutting bekleden over de palen heen, u ziet de palen niet terug. Bij voorkeur plaatst u de palen in de grond, zo krijgt u een stevige schutting. In onze situatie hadden we deze mogelijkheid niet, daarom hebben we de schutting op paalvoeten geplaatst. Houdt u er rekening mee waar u uit wil komen op de paal. Zet voordat u met de montage van de planken begint in het midden van de paal een lijn met een potlood. Deze lijn kunt u aanhouden voor het schroeven van de planken. Maak een malletje voor de schroefgaten, zo weet u zeker dat deze gelijk zijn op elke plank.

3
De hoek omgaan met een horizontale schutting

Wij krijgen bij Gadero vaak de vraag op welke manier er een hoek gemaakt kan worden bij een verticale schutting. Dus, hoe plaats u een hoekpaal op een dusdanige manier, dat u ook aan de binnenzijde de planken kan monteren. Daar hebben wij een handige truc voor. U heeft aan de binnenzijde 'vlees' nodig om uw schroeven te monteren. Daarom adviseren wij bij Gadero bij een hoekpaal een 30 mm x 65 mm balken (2 stuks) bij te bestellen. Zolang deze balk maar niet dezelfde dikte heeft als de hoekpaal. Schroef deze balk vervolgens op de paal. Plaats nog een balk aan de andere zijde van de hoekpaal. Zo creëert u genoeg 'vlees' om de andere planken te monteren.

4
Monteren van de hardhouten rabatdelen

Begin onderaan met monteren, met de mes-in-groef zijde naar beneden gericht. Blijft u zeker 7, 8 centimeter van de ondergrond vandaan. Houdt u de lange waterpas er continue bij, zodat het geheel mooi waterpas is. Werk vervolgens omhoog en zorg dat de schroeven mooi op 1 rij zitten. Laat de naden verspringen. Schroef altijd in het dikste gedeelte van het hout. Het mes-in-groef gedeelte is kwetsbaarder. Bij hardhout dient u altijd voor te boren. Houdt u met het klosje de eerder getekende lijn aan.

5
De achterzijde van de schutting

Pak een balkje en een (rubberen) hamer voor het geval de mes-in-groef delen niet in elkaar schuiven. Met de hamer en het balkje kunt u de planken aanslaan. Houdt u ook tussenruimte aan, daar kunt een verbindingshoekje voor gebruiken, zo kan het hout de werking kwijt.

6
Vervolg monteren hardhouten rabatdelen

Voorboren is erg belangrijk, het is ook mooi om de schroefkop de verzinken. Gebruik de 5x50 RVS 410 schroeven van Wovar. Deze schroeven zijn sterk, hebben een Torx-kop en breken niet snel. Wanneer uw schutting langer is dan de schutting dan de maximale planklengte die u kunt krijgen, krijgt u naden. Daar is niks mis mee, als u de naden niet op 1 lijn laat uitkomen. Dit staat niet mooi en ook niet stevig, dus laat de naden verspringen.

7
Extra tip

Schroef de schroef nog niet definitief vast. Doe dit pas totdat de volgende plank erop zit. Zo heeft u net even wat meer gemak met het inschuiven van het volgende deel. U kunt altijd met een cirkelzaag in de lengte de bovenste rand eraf halen. Of u kunt een 'afwerk' plank plaatsen.

Bankirai hardhout heeft een fijne gelijkmatige structuur met een sterke kruisdraad, weinig draadverloop en onvolkomenheden als noesten en kwasten. Zeer gunstige eigenschappen en een hoge duurzaamheid maakt Bankirai geschikt voor tal van buitentoepassingen. Aanvankelijk heeft het hout een geelbruine kleur. Onder invloed van regen, zon en lucht zal bankirai (zonder oppervlaktebehandeling, zoals bijvoorbeeld hardhoutolie) naar potlood kleur grijs verkleuren.

Deze waanzinnige hardhouten rabatplanken zijn zowel geschikt voor het maken van hardhouten blokhutten, gevelbekleding en het maken van een dichte tuinschuur en schuttingwanden (niet beide zichtzijdes gelijk) geschikt. De geschatte levensduur van deze mes en groef Bankirai hardhout rabatdelen 'overhangend' is gemiddeld 25 jaar, waarbij behandelen niet per se nodig is. Het behandelen is wel mogelijk met Bankirai hardhoutolie. Wel adviseren wij de eerste plank circa 7-10 cm van de grond te monteren, zo blijft de onderste plank ook langer mooi.

Schutting hardhouten rabatdelen van Bankirai

Voordelen schutting Bankirai rabatdelen

 • Schitterend uitstraling, mooi glad geschaafd;

 • Uiterst duurzaam voor het bekleden van zowel gevels als schuttingen;

 • Bankirai hardhout heeft genoeg gunstige eigenschappen voor een levensduur van ongeveer 25 jaar;

 • Bankirai hardhout kent geen bloeding- en schimmelvorming;

 • Bankirai is goed bestand tegen eventuele aantasting van zuren en chemicaliën.

Wilt u niet werken met mes-in-groef planken? Wij hebben ook halfhouts rabat of channelsiding in ons assortiment. Lees onze blog over deze alternatieven: Halfhouts vs channelsiding. Halfhouts planken bouwt sneller, u zit niet met een tong en groef die precies in elkaar moeten schuiven.

Benodigde materialen van Gadero voor het monteren van een schutting met Bankirai rabatdelen:

Gadero Tip: houdt u bij het plaatsen van de hardhouten rabatdelen er rekening mee dat u juist uitkomt met de palen. Heeft u een schutting van 5 meter, bestel dan rabatdelen van 305 en 215 cm, zorg dat de naden steeds verspringen (zie video) en plaats sowieso palen op circa 3 en 2.15 meter. U kunt met de paalafstand iets smokkelen zodat er sowieso palen op circa 3 en 2.15 meter staan. De rest opvullen met palen om de maximaal 70 cm. 

Wilt u deze hardhouten Bankirai schutting bezichtigen? Dat is mogelijk. Wij hebben in Breukelen een showroom met o.a. deze trendy rabatschutting. Uitsluitend bezoek op afspraak.

Schutting hardhouten rabatdelen van BankiraiSchutting hardhouten rabatdelen van Bankirai

Montageservice

Ziet u er tegenop om zelf te klussen? Als u het vakwerk liever aan de specialist over laat is onze montageservice de ideale optie. Gadero heeft vakmensen voor u klaar staan die garant staan voor een vakkundige montage van uw vlonder, schutting, terrasoverkapping, binnenvloer, tuinhuisje en andere klusprojecten!