Logo Gadero
service
Gadero TV

EPDM dakbedekking leggen? Bekijk hier ons stappenplan!

Joanie
Geschreven doorJoanie
Geplaatst07/09/2022

In deze aflevering van Gadero TV laten wij zien hoe u EPDM dakbedekking aanbrengt. EPDM folie (Ethyleen Propyleen Dienmonomeer) kunt u zien als een rubberen flexibele dakbedekking. Dit duurzame EPDM folie bestaat altijd uit 1 deel. De rubberfolie dakbedekking is 1 mm dik en wordt per m2 op maat geleverd. Bij het plaatsen van de bestelling kunt u de m2 meters aangeven. Tel hierbij 30cm bij beide zijdes op , zodat u de opstaande randen kunt bekleden. Bij de juiste montage is de kans op lekkage minimaal. EPDM folie wordt gebruikt als dakbedekking voor een plat dak. Meer weten over EPDM dakbedekking leggen? Lees snel verder!

1
Dak schoonmaken met bezem en EPDM uitleggen

Controleer voordat u het dak schoonveegt, of er nog uitstekende spijkers en grove splinters zijn. Na deze controle kunt u het dak schoonvegen. Nadat het dak schoon is kunt u het EPDM folie gaan uitleggen. Dit folie krijgt u als opgevouwen of op een rol thuisgeleverd.

Op het folie staan de afmetingen, zodat u weet naar welke kant u het moet uitleggen. Zorg ervoor dat u het EPDM folie zo neerlegt dat u voldoende en ongeveer dezelfde overstek aan alle randen heeft. 

Leg het EPDM folie strak neer. Dit kunt u het beste met twee personen doen, zodat het folie echt glad neergelegd kan worden. Laat het folie vervolgens zo'n half uur liggen, om ervoor te zorgen dat de meeste plooien uit het rubber verdwijnen. Vervolgens kunt u het folie terug slaan om het vast te gaan lijmen.

2
Dakdoorvoer boren

Voordat u uw EPDM folie vastmaakt aan het dak dient u eerst een gat in het dak te maken voor de ronde dakdoorvoer. Gebruik bijvoorbeeld een 7 gatenboor om een rond gat te maken voor de hemelwaterafvoer. 

Het is ook mogelijk om voor een stadsdoorvoer te kiezen. Hiervoor moet u de de boeidelen iets hoger plaatsen, ongeveer 7 cm boven het dak. Hier maakt u dan een inkeping in en kunt u vervolgende de vierkante stadsdoorvoer inleggen. 

3
Middengedeelte EPDM lijmen

Begin met het verlijmen van het middelste gedeelte van het EPDM folie. Hier gebruikt u een roller of een blokkwast en lijm voor. Voor de randen gebruikt u speciale contactlijm, dat wordt in de volgende stap uitgelegd. Zorg dat u aan de zijkant ongeveer 1 plank niet met lijm insmeert en aan de boven- en onderkant zo'n 15 tot 20 cm overlaat.

Bij de lijm hoeft u alleen het dak in te smeren en die het EPDM. Doe elke keer ongeveer 75 cm van het dak en leg dan het folie er strak overheen voordat u weer verder gaat. Het duurt een paar minuten voordat deze lijm vast zit, dus u heeft nog wat tijd om eventuele foutjes te corrigeren. 

Laat het middenstuk zo'n 10 minuten rusten voordat u verder gaat met werken. Zo weet u zeker dat het dakfolie goed aan het dak gehecht is.

4
Randen EPDM verlijmen

Voor de randen van uw EPDM dakbedekking gebruikt u speciale contactlijm. Door deze lijm te gebruiken krijgt u een compleet waterdicht dak en hoeft u niet bang te zijn dat het EPDM gaat opwaaien.  

Let op! Als deze contactlijm vastzit kunt u niet meer corrigeren. Houd hier rekening mee als u deze lijm gaat aanbrengen.

Begin met het terugklappen van de randen. U begint dan aan de zijde die u als laatst teruggevouwen heeft, zodat u niet in de knoei komt met uw dakfolie. U heeft aan de randen ruimte overgehouden voor de contactlijm. Deze contactlijm brengt u zowel op het dak als of de EPDM folie aan. Vervolgens drukt u eerst met uw handen het EPDM folie tegen de boeidelen aan, voordat u het EPDM over de rand van het dak vouwt. Druk het ook tegen de zijkant (aan de kant van het dak) en de bovenkant van de boeidelen aan om het EPDM stevig te bevestigen. U kunt ook een zachte borstel gebruiken om het dakfolie nog strakker in de hoeken te drukken. 

5
Dakdoorvoer vastkitten

Breng kit aan om de ronde dakdoorvoer. Zorg daarbij ook dat er genoeg kit op de randen zit, zodat u het kit onder de dakdoorvoer kunt wegdrukken en er een waterdicht geheel ontstaat. Komt de kit er nog niet onderuit? Dan mag u best meer kit onder de randen spuiten. De overtollige kit werkt u weg met een doek. Maak deze van te voren goed nat met afwasmiddel en water. 

6
Dak afwerken met daktrimmen

Om uw dak af te werken kunt u kiezen voor aluminium daktrimmen. Zorg ook dat u het overtollige dakfolie wegsnijdt en uw dak is klaar!

EPDM dakbedekking leggen? Bekijk hier ons stappenplan!
play video

EPDM dakbedekking leggen

Controleer het volledige dak op uitstekende schroeven en splinters en veeg goed aan. EPDM dakfolie wordt opgevouwen in een doos of op rol bij u thuis geleverd. In bovenstaande video ziet u dat het EPDM op rol geleverd is. Op de rol staat vermeld welke lengte- en breedtemaat het is. Zo weet u hoe u de EPDM rol neer kunt leggen, voordat u de EPDM dakbedekking gaat uitrollen. Zorg dat aan alle kanten voldoende overlap zit en leg de EPDM folie strak neer.

Wist u dat? EPDM folie is bij uitstek de ideale ondergrond voor een groen dak. Lees er meer over in onze blog de 10 voordelen van een groen dak. 

Wij adviseren om deze klus met twee personen uit te voeren, u kunt de dakbedekking van EPDM dan samen strak trekken. Zo zullen de meeste plooien al verdwijnen. Laat hierna het rubberfolie een halfuur rusten. Nadat het een halfuur gerust heeft, kunt u het EPDM voor de helft weer terugklappen. Zo kunt u eenvoudig het middenstuk verlijmen. 

dakbedekking-EPDM-1

Dakdoorvoer monteren plat dak

Voordat u EPDM dakbedekking aanbrengt, dient u het gat voor de dakdoorvoer te monteren. Wij kiezen in deze video voor een ronde dakdoorvoer, maar een vierkante stadsdoorvoer is ook een goede optie. Een stadsdoorvoer is een populaire keuze en loopt een beetje schuin en wordt geplaatst in de hemelwaterafvoer als verbindstuk tussen het dak van uw blokhut en uw boeiboord. Bij een stadsdoorvoer dient u het boeideel hoger te maken, ongeveer 7 centimeter. 

Twijfelt u nog tussen bitumen of EPDM dakbedekking voor uw platte dak? Lees dan de blog over EPDM of bitumen als dakbedekking voor een plat dak?

Montagetips aanbrengen EPDM

Spuit de contactlijm op beide delen, zowel het dak als de folie. Druk de EPDM stevig in de randen. Contactlijm is een stevige verbinding dan EPDM kit. 

De dakdoorvoer wordt niet standaard meegeleverd met uw EPDM dakbedekking, bestel deze zelf mee. Werk het dak af met daktrimmen.

EPDM leggen

Aluminium daktrimmen bevestigen

Voor de afwerking van de EPDM dakbedekking kunt u een daktrim aanbrengen. Hiervoor houdt u langs de rand van het dak 2 cm EPDM folie over U kunt het overtollige EPDM eraf snijden. Meer weten over daktrimmen? Bekijk "Hoe monteer je een daktrim?".

EPDM leggen