07 feb Keuzehulp

Welk speeltoestel past bij u? Alle tips op een rij

De hele dag buiten spelen, wat is er voor kinderen nou leuker dan dat? Om ervoor te zorgen dat uw kinderen zich de hele dag buiten kan vermaken helpt het om een speeltoestel in de tuin te plaatsen. Speeltoestellen zijn er in zoveel verschillende soorten en maten, dat er altijd eentje is die in uw tuin past. Maar welk speeltoestel past bij u en uw tuin? En misschien nog wel belangrijker; bij de leeftijd van uw kinderen?

Hieronder vertellen wij u alles over de verschillende speeltoestellen, zodat u straks eenvoudig een keuze maakt!

Wat is een speeltoestel?

Een speeltoestel is normaal gesproken een constructie, vaak van hout, waar kinderen op kunnen spelen. Er zijn verschillende soorten speeltoestellen. Zo zijn er bijvoorbeeld schommels, speeltorens, glijbanen en speelhuisjes of een combinatie van dit alles. Bij Gadero vindt u veel verschillende houten speeltoestellen voor buiten. Een speeltoestel in de tuin staat garant voor uren speelplezier.

Houten speeltoren met glijbaan

Welk speeltoestel in de tuin?

Voor welk speeltoestel u kiest heeft veel te maken met de leeftijd van uw kinderen. Kinderen hebben in verschillende leeftijdscategorieën andere interesses. Een speeltoestel zorgt ervoor dat uw kind de benodigde prikkels en uitdagingen krijgt om hun zintuigen te stimuleren. Dit is vooral in de vroege ontwikkeling van uw kind belangrijk. Spelen, klauteren en ontdekken is essentieel voor de ontwikkeling van hun motorische en sensorische vaardigheden. Een speeltoestel is de perfecte manier om dit te stimuleren! Bovendien zijn speeltoestellen veelzijdig aan te passen met de toevoeging van verschillende accessoires, zodat ze als het ware ‘meegroeien’ met uw kind. Zo heeft u jaren plezier van een houten speeltoestel.

Houten zandbak

Welk speeltoestel past bij welke leeftijd?

Kinderen van 1 tot 4 jaar - Jonge kinderen zijn nog veel bezig met het oriënteren op de omgeving en ontdekken hoe ze het beste kunnen bewegen. Speeltoestellen die daarbij passen zijn:

Kinderen van 4 tot 7 jaar - Als kinderen eenmaal naar de basisschool gaan hebben ze behoefte aan meer uitdaging om hun motorische vaardigheden verder te ontwikkelen en nieuwe prikkels te krijgen. Speeltoestellen die daarbij horen zijn:

 • Schommels
 • Speeltorens
 • Grote speelhuisjes

Kinderen van 7 jaar en ouder - Oudere kinderen hebben meer behoefte aan uitdaging en avontuur. Dit doet u bijvoorbeeld door uw speeltoren uit te breiden met:

 • Klimnetten
 • Ringen
 • Boksbal

Houten speeltoestel

Waar op letten bij het plaatsen van een speeltoestel?

Nu u eenmaal besloten heeft dat er een speeltoestel in uw tuin komt, zijn er nog een aantal dingen waar u rekening mee moet houden. Die hebben wij hieronder voor u in een overzichtelijk rijtje gezet:

 • Begin met te kijken hoeveel ruimte u in de tuin heeft. Een schommel neemt al snel 20 m2 in beslag en een heel speeltoestel zo’n 40 m2. Kijk hiervoor ook bij de productspecificaties.
 • Hoeveel kinderen heeft u en hoeveel vriendjes en vriendinnetjes komen vaak spelen? Een groot speeltoestel biedt ruimte aan meer kinderen en voorkomt ruzies om wie eerst mag.
 • Bestel gelijk extra accessoires mee, zodat u kunt afwisselen en het speeltoestel interessant houdt voor kinderen.
 • Heeft u veel zon in de tuin? Kies dan voor een speeltoestel met een dak, om uw kinderen tegen de zon te beschermen.
 • Let op de houtdikte en of het hout wel/niet geïmpregneerd is. Zo kunt u zien of het speeltoestel geschikt is voor buitengebruik. Kijk naar het CE Keurmerk. Dit geeft aan dat het speeltoestel voldoet aan de gestelde regels.
 • Denk aan grondankers! Zo zorgt u ervoor dat het speeltoestel stevig staan, hoe wild de kinderen ook spelen.
 • Kiest u voor een speeltoren met glijbaan, kijk dan naar de lengte van de glijbaan. Een korte glijbaan is niet geschikt voor oudere kinderen bijvoorbeeld.
 • Let goed op wat wel en niet bij de prijs inbegrepen is!
 • Overweeg kunstgras rondom uw speeltoren te leggen, dit gaat niet kapot als kinderen er veel overheen lopen.
 • Denk ook aan de veiligheid van uw kinderen. Valtegels (tegels van rubber) kunnen eigenlijk niet ontbreken bij een speeltoestel.

Houten speeltoestel met schommels en glijbaan

Nu heeft u alle informatie om het speeltoestel wat bij u past aan te schaffen! Naast onze kant-en-klare speeltoestellen kunt u natuurlijk ook zelf een schommel of ander speeltoestel maken. Kijk daarvoor ook bij ons rondhout en gebruik onze klustip ‘Houten schommel maken’.