Logo Gadero
inspiratieservice
Gadero TV

De meest gemaakte fouten bij het maken van een pergola!

Joanie
Geschreven doorJoanie

Overweeg je een Pergola in je tuin te plaatsen? Behoud jezelf voor veelvoorkomende fouten. Daphne vertelt over de meest gemaakte fouten bij het maken van een Pergola, zodat je goed voorbereid aan de slag kunt!

1. Onjuiste locatie

In de eerste plaats is een veelgemaakte fout het kiezen van een ongeschikte locatie voor de pergola. Het is belangrijk om rekening te houden met factoren zoals de zoninval, windrichting, privacy en het uitzicht. Plaats de pergola op een plek waar je er het meeste plezier van zult hebben en waar deze goed past in je tuinontwerp.

2. Onjuiste afmeting

Het is belangrijk om goed na te denken over hoe groot je de pergola wilt maken. Moet het groot genoeg zijn voor een grote eettafel en stoelen of is een kleinere ruimte voldoende? Zorg ervoor dat je de juiste afmetingen bepaalt voordat je begint met het ontwerpen. Vervolgens dien je deze afmetingen tijdens het bouwen uiteraard aan te houden en er niet van af te wijken. Dit voorkomt dat de pergola er slordig uitziet en mogelijk niet goed past in de beschikbare ruimte.

3. Onvoldoende aandacht voor materialen

De gebruikte materialen moeten bestand zijn tegen de weersomstandigheden en lang meegaan. Houten pergola's moeten bijvoorbeeld behandeld worden om ze te beschermen tegen rot en insecten. Het is erg verstandig om hier van te voren onderzoek naar te doen en daar je materiaalkeuze op te baseren.

4. Onvoldoende stevige fundering

Wanneer je daadwerkelijk je pergola gaat plaatsen dien je er goed voor te zorgen dat de fundering stevig is. Wanneer dit niet het geval is, zal je pergola onvoldoende stabiliteit hebben. Ook het gebruik van te dunne of onvoldoende palen, of het niet correct verankeren van de palen in de grond, kan leiden tot instabiliteit en verzakking van de pergola. Dit wil je natuurlijk voorkomen, dus zorg ervoor dat je stevige palen gebruikt en ze op de juiste diepte in de grond plaatst. Daarnaast is het verstandig om deze schuine schoren te plaatsen voor nog meer stabiliteit.

5. Slechte montage

We zien regelmatig dat pergola’s niet goed gemonteerd worden. Een slechte montage kan resulteren in een wiebelige en onstabiele pergola. Gebruik dus altijd de juiste bevestigingsmaterialen om ervoor te zorgen dat alle onderdelen stevig en correct aan elkaar zijn bevestigd. Wat ook niet altijd even goed gaat is het tijdens de montage in de gaten houden of alles wel steeds goed waterpas staat. Om te voorkomen dat je achteraf moet corrigeren, omdat de verschillen te duidelijk zichtbaar zijn, is het verstandig om hier goed de tijd en aandacht aan te besteden.

6. Het schaduwdoek gedurende de winter laten hangen

Veel mensen laten het schaduwdoek hangen omdat het nogal een lastig karwei is om het voor de wintermaanden te demonteren. Uiteraard kan je het laten hangen, maar het is niet goed voor het doek en de kwaliteit zal er zeker door achteruit gaan. Daarbij ziet het er gewoon niet zo mooi meer uit op den duur. Onze tip is dus om deze tóch te demonteren of voor deze beschermhoes te kiezen die er makkelijk omheen te plaatsen is, waardoor je doek toch langer mooi blijft. Dit zorgt natuurlijk voor een netjes geheel en een goed uitziende pergola in het algemeen.