Logo Gadero
service
Blog

3 tips voor het monteren van blokhut deuren

Noëlle
Geschreven doorNoëlle
Geplaatst25/03/2021

Bent u bezig met het plaatsen van een luxe buitenverblijf en bent u benieuwd hoe u de deuren eenvoudig monteert? Of heeft u een blokhut waarvan de deur niet meer in het kozijn past? Wij hebben 3 handige tips voor het afhangen van blokhut deuren voor u op een rijtje gezet!

Blokhut dubbele deuren hout

Met deze tips kunt u gemakkelijk uw blokhut deur plaatsen of vervangen. Nieuwsgierig geworden? Lees dan snel verder!

1.Het deurkozijn plaatsen

Start met het in elkaar zetten van het deurkozijn. Houd voor het plaatsen van het kozijn rekening met de volgende factoren als u een perfect afgestelde deur wilt:

  • Zorg ervoor dat het kozijn waterpas is

  • De stevigheid van het deurkozijn is belangrijk

  • Zorg voor een juiste afstelling van het deurblad op het kozijn en middelpunt

  • Mogelijke kromming van het deurblad

Zet het deurkozijn op de grond in elkaar en gebruik een winkelhaak voor alle hoeken. Ons advies is om het kozijn aan elkaar te schroeven. Voor meer stevigheid kunt u er ook voor kiezen om het deurkozijn aan elkaar te lijmen en te schroeven. Controleer alvorens u begint met lijmen of het kozijn wel goed zit. Gaat u een dubbele deur monteren? Let er dan op dat het kozijn goed waterpas is. Is dit niet het geval dan gaat dat opvallen op de plek waar de deuren samen komen.

Blokhut deur

2.Scharnieren voor buitendeur kiezen

Voor het afstellen van de deur kunt u verschillende soorten scharnieren gebruiken. Wij hebben er drie voor u op een rijtje gezet.

Opbouwscharnier Deze wordt over het algemeen gebruikt voor dunnere wandplanken of blokhutten. De schroeven zitten aan de buitenkant en kunt u beveiligen door de sleuven van de schroeven uit te boren. U kunt er ook voor kiezen om veiligheidsschroeven te gebruiken. Met deze scharnieren kunt u de deur op beide vlakken afstellen.

Tweedelig scharnier Deze scharnier bestaat uit een koker en een pen. De deur kunt u op beide vlakken afstellen. Het tweedelige scharnier wordt het meest gebruikt bij blokhutten met dunne plankdiktes en lichtere deuren.

Driedelig scharnier Het scharnier bestaat uit twee delen die in het kozijn worden geschroefd en één deel in de deur. Deze delen worden bijeengehouden door een pen. De deur kunt u op slechts één vlak afstellen, omhoog of omlaag. Het scharnier wordt veel gebruikt voor zwaardere deuren vanwege de stevigheid en lijkt het meest populair te zijn. Natuurlijk zijn er nog meer scharnieren die beschikken over vrijwel hetzelfde afstelmechanisme.

Tuinhuis deuren dubbel

3.Afstellen van de deur scharnieren

Het driedelige scharnier is het meest gebruikt en wordt bijeengehouden door een pen. Hierdoor kunt u de deurbladen zo afstellen dat deze dichterbij het deurkozijn of verder weg komen te hangen. U kunt de deuren ook dichterbij of verder van elkaar afstellen ten opzichte van de middellijn.

Haal de pen uit het scharnier door deze met een drevel of kleine kruiskopschroevendraaier eruit te halen. Houdt er rekening mee dat u zekere weerstand zult krijgen, er is dus een hamer nodig om de pen eruit te tikken. Vervolgens kunt u de scharnieren naar binnen of buiten draaien. Stel het scharnier gedeelte af met behulp van een dunne schroevendraaier. Dit is het deurblad gedeelte dat de bladen dichterbij of verder van elkaar af beweegt.

Stel als eerste vast naar welke richting u de deur wilt draaien. Vervolgens kunt u de scharnieren met maximaal drie slagen naar binnen of buiten draaien. Door maar drie slagen te maken houdt u alles consistent en eenvoudig. Heeft u de scharnieren in de juiste richting staan? Plaats dan de pennen losjes terug zodat u kunt controleren of de afstelling juist is. Bent u tevreden? Sla dan de pennen terug in de scharnieren.

In aflevering 37 van GaderoTV leggen wij uit hoe u een houten blokhut in elkaar zet en geven wij u handige montage tips.

#37 Blokhut bouwen - Montage tips tuinhuisje plaatsen - Gadero TV
play video

Kromming van houten buitendeuren

Uw luxe buitenverblijf kan tijdens zijn levensduur te maken krijgen met een kromgetrokken deur. Dit is doorgaans ongebruikelijk, maar kan wel voorkomen. Dit komt door de mogelijke weersinvloeden en werking van het hout of het onjuist opslaan van het hout tijdens de montage. Het is belangrijk dat de deurbladen goed opgeslagen worden tijdens het bevestigen van uw buitenverblijf. Dit kunt u doen door de bladen 100% vlak en bovenop elkaar te bewaren. Wanneer u de deuren gaat plaatsen zal de zwaartekracht en ondersteuning van de scharnieren ervoor zorgen dat het hout minder snel gaat kromtrekken.

Behandel uw buitenverblijf met olie of beits om de levensduur te verlengen en de kans op kromming van de deuren door weersinvloeden te verkleinen. Is uw deur wel kromgetrokken? Geen paniek dit is gemakkelijk op te lossen met zogenaamde ‘draaiknoppen’. Laat deze knoppen na bevestiging circa een maand of twee zitten totdat de kromming verdwenen is. Vervolgens kunt u de draaiknoppen verwijderen.

Benieuwd naar ons aanbod met blokhutten, tuinhuisjes en luxe buitenverblijven? Bekijk het complete assortiment blokhutten.