Logo Gadero
service
Gadero TV

#87 Tuinhuis bouwen stap voor stap

Joanie
Geschreven doorJoanie
Geplaatst22/11/2018

In aflevering 87 van Gadero TV ziet u hoe Henk Jan en Ronny een Karibu tuinhuis bouwen. In de video is het model Askola 6 opgebouwd, in de kleur terragrijs met kozijnen en zijprofielen in hetivoorwit. U kunt hem ook bestellen in de kleur blank vuren. Daarnaast zijn er vele andere modellen, bijvoorbeeld met overkapping. Bekijk hier de andere modellen van Askola! Het model uit de video is 3 x 3 m en leent zich uitstekend voor de berging van bijvoorbeeld fietsen, gereedschap of tuinmeubelen. 

Karibu komt uit Duitsland. Het werken hiermee is erg prettig, omdat de handleiding volledig Nederlands is en daarnaast heldere tekeningen heeft. Een ander voordeel aan Karibu is dat ze de planken gespoten kunnen leveren. Hiermee bespaart u een hoop tijd en moeite. Let op! Alleen de buitenzijdes zijn behandeld met hun speciale verfsysteem. Ons advies is om de binnenzijdes te behandelen met beits

Stap voor stap Karibu tuinhuis plaatsen

De allereerste stap van het plaatsen van een Karibu tuinhuis is het uitpakken van de verkregen materialen. Ons advies is om hier ruim de tijd voor te nemen. Leg dezelfde producten bij elkaar en kijk goed of het volledige pakket compleet is. Let hierbij goed op kleine verschillen. Soms lijken planken hetzelfde, maar zit er een klein verschil in de diktes of breedtes. Kijk dit allemaal goed na. 

Houdt er rekening mee dat de planken niet te lang in de brandende zon liggen, vooral in de zomermaanden. Leg de producten die u op dat moment niet nodig hebt zo veel mogelijk in de schaduw. Dek daarnaast de producten 's nachts eventueel af, om te beschermen tegen de regen. 

Ook leuk om te lezen:De 15 meest gemaakte fouten bij blokhutten opbouwen

Tuinhuis Karibu opbouwen

Een voordeel van Karibu tuinhuizen is dat de funderingsbalken standaard worden meegeleverd. Na het monteren van deze balken en de staanders in de hoeken, kunt u beginnen met het opbouwen van de planken. Hierbij is het erg belangrijk dat u continu controleert of de planken nog waterpas liggen. Controleer daarnaast regelmatig of de staanders in de hoeken nog waterpas staan. Voor het gemakkelijk in elkaar laten schuiven van de planken kunt u eenvoudig een rubberen hamer en een klosje gebruiken. 

Elke plank maakt u vast met twee meegeleverde schroeven, voor een stevig geheel. Op de tekening kunt u zien dat de tussenruimte voor de deur 142,5 cm is. Meet dit altijd op voordat u verder gaat met het opbouwen van de blokhut. Vervolgens kunt u aan de binnenkant van de planken, bij de ingang van de deur, nog twee staanders monteren. Dit doet u met de meegeleverde, kortere schroeven. Om stevigheid bij deze staanders te creëren kunt u tijdelijk aan de bovenkant van deze staanders twee planken van de blokhut monteren. 

Voor het dak heeft Karibu alvast planken op maat gezaagd, met een schuin verloop. De kunnen aan beide zijdes op de bovenste plank gemonteerd worden. Vervolgens moet de laatste plank aan de voorzijde van de blokhut komen. Plaats deze plank zonder hem vast te schroeven. U kunt nu aan de zijkanten kijken of de plank te hoog is. Is dit het geval dan kunt u hem aftekenen, om vervolgens de plank op maat te zagen. 

Een kenmerk van deze Karibu tuinhuisjes zijn de waterdichte hoeklatten. Deze worden gemaakt door twee latten haaks op elkaar te monteren en vervolgens op een hoek van de blokhut te schroeven. Voordeel hiervan is dat u direct de schroefgaten niet meer ziet. Ons advies is om de hoeklatten even voor te boren, voordat u de schroeven monteert. Het overstekende deel kunt u eenvoudig afzagen met een handzaag. 

Dak plaatsen tuinhuis

De dakbalken krijgt u in negen losse balken aangeleverd. De bedoeling hierbij is is dat ze per drie aan elkaar gemonteerd worden. Zorg er voor dat de drie balken precies recht op elkaar liggen en monteer ze vervolgens aan elkaar. Doe dit door twee schroeven te gebruiken aan beide uiteinden, en vervolgens in het midden van de balk op een aantal punten te herhalen. Vervolgens draait u de balken om en moet u deze aan de onderzijde ook vast schroeven. 

Het is belangrijk om de dakbalken precies even ver van elkaar en van de voor- en achterkant van de blokhut te monteren. Meet dit zorgvuldig op en monteer deze vervolgens aan de binnenkant van de blokhut. Vervolgens kunt u de afdeklat aan beide zijdes aan de bovenkant monteren. Net als bij de hoeklatten heeft u hierbij als voordeel dat de schroefgaten verdwijnen. 

Bij het monteren van de dakplaten is het verstandig om veel tijd en aandacht te besteden aan de eerste plaat. Zorg er voor dat deze recht is gemonteerd, zodat u de volgende platen hier eenvoudig tegenaan kunt schuiven. Dit heeft als voordeel dat u aan het einde zeker weet dat u recht uit komt. 

Het laatste gedeelte van het dak bestaat uit het plaatsen van de dakbedekking. Karibu levert standaard bij blokhutten enkele rollen bitumen dakbedekking. Echter is dit geen goede permanente bedekking. Ons advies is om gebruik te maken van easy roofing. Dit is een zelfklevend, aluminium dakfolie. Easy roofing is eenvoudig te monteren en is goedkoper dan bijvoorbeeld EPDM folie. 

Wilt u zien hoe we easy roofing plaatsen? Bekijk dan aflevering 37 van Gadero TV! 

Deuren monteren

Aan de binnenkant van de blokhut moeten eerst twee latten gemonteerd worden, voordat de deuren geplaatst kunnen worden. Deze schroef je eenvoudig tegen de blokhutprofielen aan. Vervolgens kunnen de scharnieren worden geplaatst. De gaten hiervoor zijn voorgeboord, echter zijn deze gaten vaak erg klein. Een tip van ons is om een lijmklem te gebruiken om deze makkelijker er in te draaien. 

Wij geven u als advies mee om de deur met twee personen op de juiste plek te houden. Vervolgens kunt u alvast de bovenste en onderste scharnier monteren. Daarna kunt u eenvoudig de middelste scharnier vast maken. Maak alle scharnieren alleen met de bovenste schroef vast, om vervolgens de tweede deur te monteren. Mochten de deuren niet goed op elkaar aansluiten, kunt u de scharnieren gemakkelijk weer los maken. Het is hierbij belangrijk om rondom de deuren een beetje speling te houden, voor de eventuele werking van het hout. Wanneer beide deuren er netjes in zitten kunt u overal de tweede schroef monteren. 

De zogenaamde aanslaglat moet achter één van de twee deuren komen. Dit zorgt er voor dat de andere deur er netjes tegenaan valt en neemt de eerste deur mee wanneer deze op slot gaat. Als laatste kunnen alle sloten op hun plek worden gemonteerd.

Wilt u meer weten over het bouwen van een Karibu tuinhuis? Bekijk onze klustips over het opbouwen van een Karibu blokhut.