Gadero klustips

Wij adviseren u altijd met handige stappenplannen en montagetips

Gadero klustips

Tuinmat schutting maken

Onder flexibele natuurlijke schuttingen verstaan we dopheidematten, boomschorsmatten, bamboematten, rietmatten en wilgenmatten variërend van 180 tot 200 cm hoog. Onderstaande stappenplan gaat nader in op het bepalen van de hoeveelheid en de methode van duurzame aanleg. Met deze informatie en tips heeft u razendsnel een nieuwe, stevige natuurmatten schutting.

Stap 1 - Aantal benodigde matten

Bepaal de benodigde hoeveelheid. Dit kan eenvoudig door de maten in buiten uit te zetten met enkele paaltjes. Meet de afstanden op. Bestel voor de benodigde lengte de gekozen flexibele natuurschermen zoals heide, bamboe, riet en wilgen. Let er wel op dat de verschillende typen een eigen maatvoering hebben in zowel de lengte tot max 5 meter als hoogte tot max 2 meter.

Stap 2 - De palen plaatsen

Naast het bestellen van de matten zelf dient u via Gadero zelf eveneens palen, bevestigingsmaterialen, planken en/of betonstaalmatten te bestellen. We onderscheiden 2 verschillende methoden om de natuurschermen aan te brengen. Enerzijds op 3 horizontale planken (die aan de palen zijn geschroefd). Anderzijds het bevestigen van de natuurmatten aan een roestige of galva betonstaalmat. Dit laatste heeft onze voorkeur. Er schijnen dan geen horizontale planken door de matten heen. Daarnaast is het steviger de matten iedere 15 cm met een ijzerdraad vast te zetten aan een roestige betonstaalmat. De roestige kleur valt grotendeels bij de kleur van de natuurmat weg waardoor er geen lelijke overgangen in de schutting ontstaan. De betonstaalmatten zijn 200 cm lang en 170 cm hoog. Dat is de ideale hoogte om de mat goed op te hangen. Er steken dan geen punten van de betonmat naast de aan te brengen matten.

De palen plaatsen we tenminste om de 80 cm van elkaar. U kunt eenvoudig de totale lengte delen door 80 cm. Dan heeft u het aantal benodigde palen. Tel er altijd 1 bij op als eindpaal. Voor natuurmatten gebruiken wij altijd de Geïmpregneerde celfix 7x7x240 cm of hardhouten 7x7x275 cm palen. Indien u een slappe bodem heeft (veen of kleigrond) adviseren wij een langere lengte te nemen. Naast de palen dient u nog het benodigde aantal betonstaalmatten (200 cm lang; dus totale lengte delen door 200 cm geeft aantal dat benodigd is), de TORX schroeven 4x50 mm (per 200 stuks in een doos) en (draad)krammen voor vast zetten van de matten te bestellen.

Uw bestellijst bestaat uit: De flexible natuurmatten, de palen, de betonstaalmatten, de schuttingplanken (eventueel), de (draad)krammen en de TORX 4x50 mm schroeven.

Als gereedschap heeft u een grondboor, een paalhamer, een waterpas, een paar werkhandschoenen, een spade en een nijptang/kniptang met goed buigbaar ijzerdraad nodig.

Stap 3 - Het aanlegwerk / Buitenwerk van flexibele natuurschermen

Als de materialen bij u thuis zijn bezorgd kunt u starten met het bouwen van de natuurlijke schutting. Plaats als eerste de hoekpalen. Zet ze goed stevig en recht ca. 2 meter (kijk voor exacte hoogte even naar uw bestelde natuurmat) boven het maaiveld. Dit kan eenvoudig met de behulp van de grondboor en de paalhamer. Vervolgens plaatst u de tussenliggende palen op 80 cm van elkaar. Daarna brengt u de betonstaalmatten aan. Dit kan eenvoudig met de mee bestelde (draad)krammen. Indien u heeft gekozen voor bevestiging op 3 horizontale schuttingplanken dient u deze aan de palen vast te schroeven. Let wel dat een betonstaalmat aan de palen veel meer stevigheid aan de schutting geeft dan 3 planken!

Indien de betonstaalmatten niet op de palen bij elkaar komen kunnen deze eenvoudig met staaldraad aan elkaar vast gemaakt worden. Dit gaat het beste met een nijptang (vastdraaien van het ijzerdraad). Nadat de basis van palen en betonstaalmat stevig en recht (waterpas) staat kan de natuurmat aangebracht worden. Indien u heeft gekozen voor bevestiging op de betonstaalmat kan dit eenvoudig met niet te dik ijzerdraad. Met de nijptang het ijzerdraad vast zetten.

Zorg ervoor dat tijdens het plaatsen de mat niet uit gaat lopen. Kortom probeer deze zo veel mogelijk vericaal bij de palen langs aan te brengen. Dat geeft een mooier totaalbeeld. Indien u een stuk mat over houdt bij het einde van de schutting kunt u deze eenvoudig om slaan en aan de achterkant vast zetten. Voor een fraai beeld aan beide kanten adviseren wij om beide zijden van de betonstaalmat van een flexibel natuurscherm (door u gekozen type mat) te voorzien. U heeft dan tevens geen doorkijk meer door de matten.

Indien nodig kunt u de palen (als deze te lang zijn en boven de schermen uit steken) inkorten. Hiermee is uw schutting gereed. Geniet van het eindplaatje! Voor vragen en/of opmerkingen belt u ons dan gerust.

Youtube Gadero Hout TV Abonneer voor Doe het Zelf klus videos ook op ons Youtube kanaal.

Schutting planken rekentool

Stel een schutting samen op basis van uw eigen maten, kies uw eigen keus palen en planken en laat de rekentool het werk doen. U hoeft alleen nog maar te bestellen en te klussen.