Gadero klustips

Wij adviseren u altijd met handige stappenplannen en montagetips

Gadero klustips

Ooievaarsnest bouwen

Wilt u zelf een houten ooievaarsnest bouwen in uw tuin? Op deze pagina geven wij handige doe het zelf tips. Ook kunt u bij Gadero al uw rondhout, alken en schroeven, slotbouten e.d. voor een ooievaarsnest maken in uw tuin kopen op 1 adres, wel zo handig!

Een goede positie voor een ooievaarspaal is in een weiland waar veel mollen en muizen leven. Kies een rustige plek zonder grote bomen, zodat de ooievaars goed kunnen landen en opstijgen. We geven geen ooievaars garantie natuurlijk (-:

  • Stap 1 Maak een rond plateau voor de bovenzijde van 45x95 en 45x145 mm geïmpregneerde balken. Maak van 45x95 cm "plat liggende" balken een 2 laagse cirkel met 1 cm tussenruimte (zie foto een soort ronde pallet). Zo heb je een stevig plateau voor de ooievaars. Van de 45x145 cm balken maak je een fundering. Verf het plateau bijvoorbeeld groen. Maak van een wilgenmat de basis voor het nest.

ooievaarsnest

  • Plaats deze op de grond al op de dikke 25 cm paal voor in het midden. Maak ook aan de ronde paal op de grond alvast 3 palen van 12 cm doorsnee zoals op de foto. Maak van de 45x145 mm balken 25 cm uit elkaar en monteer deze met tellerkopschroeven van 10cm aan uw ronde staander. Leg daar op (plat) de 45x95 mm balken en zaag deze in een ronde vorm met een totale doorsnee van 130 cm.

ooievaarsnest plaatsen in de tuin

  • Stap 2 Plaats de XL ronde paal met 25 cm circa 100 cm in de grond. Zo houdt je bij een 6 meter paal 5 meter boven de grond, dit is de ideale hoogte voor een paal voor ooievaars die een nest willen bouwen. Voor extra duurzaamheid kunt u rond het maaiveld (10cm onder en boven) uw 25 cm doorsnee paal aanbranden met een gasbrander totdat het hout zwart wordt. Dit verlengt de levensduur. Ook kunt u 2 lagen teer aanbrengen ter hoogte van de grond. 
  • Stap 3 plaats 3 boompalen rond de ronde paal op circa 1,50 meter afstand op de positie van de 3 palen. Voor extra duurzaamheid kunt u voor robiniapalen kiezen, of geimpregneerde palen van circa 8x160 tot 200 cm. Plaats deze 1 meter in de grond.
  • Stap 4 monteer hier de 12 cm rond gefreesde palen van 4 meter aan vast op 3 punten. Deze ronde palen aan de bovenzijde schuin afzagen zodat deze vlak aansluiten op de centrale paal. Schroef aan de bovenzijde met tellerkopschroeven van 140 mm vast, 2 schroeven per paal. 
  • Monteer met slotbouten of tellerkopschroeven de 8cm dikteboompalen aan de zogenaamde 12 cm doorsnee schommelpalen vast. 

ooievaarsnest in de tuin