Gadero klustips

Wij adviseren u altijd met handige stappenplannen en montagetips

Gadero klustips

Laminaat leggen

Tips vooraf:

  • Kies bij kleinere ruimtes voor een smallere laminaatplank of een plank met een lichte kleur om de kamer een stuk groter te laten lijken.
  • Plaats de pakken met laminaat 24 uur voor u de vloer gaat leggen in de ruimte waar de vloer komt. Zo kan het materiaal acclimatiseren en is de kans kleiner dat het laminaat na het leggen uitzet of krimpt.
  • Woont u in een appartement? Dan kan een geluidsabsorberende ondervloer verplicht zijn. Informeer u daarover.
  • Maak de ruimte voor het leggen stofvrij. Zaag de planken tijdens het plaatsen van het laminaat in een andere ruimte om nieuwe stofvorming te voorkomen.
  • Toch liever de complete vloer laten leggen door een professional? Laat uw laminaat plaatsen voor slechts € 12,95 per vierkante meter inclusief ondervloer en plakplinten door onze ervaren vakmannen. Met 100 procent zekerheid op het behoud van uw fabrieksgarantie.

Materiaal berekenen

Materiaal berekenen laminaat vloer vierkante meters plinten

Laminaat wordt bij Gadero verkocht per vierkante meter. Om het aantal vierkante meter laminaat en ondervloer te berekenen, moet eerst de ruimte worden opgemeten. Meet de lengte en breedte van de ruimte op en vermenigvuldig die met elkaar om tot het aantal vierkante meter te komen. Hebt u een ruimte zoals in bovenstaande afbeelding? Probeer dan vierkante vakken te maken en tel de uitkomsten bij elkaar op. Doordat er tijdens het leggen laminaatplanken worden verzaagd, rekenen we 10 procent extra snijverlies mee. Het aantal dat hier uit voortkomt is het uiteindelijke aantal vierkante meter dat u nodig hebt voor zowel het laminaat als de ondervloer. Toch teveel besteld? Bij Gadero kunt u na het leggen de ongeopende pakken retourneren!

  • Plinten: lengte + breedte + lengte + breedte = ... x 1,1 (10% snijverlies)

Plinten worden bij Gadero verkocht per 2,4 lopende meter. De plinten worden gebruikt om de vloer mooi over te laten lopen op de muur. Het aantal meter plinten wordt berekend door de lengtes van alle muren bij elkaar op tellen. Ook hier moet rekening worden gehouden met een snijverlies van 10 procent. Het aantal dat hier uit voortkomt is het aantal lopende meter dat u nodig hebt.

Ondervloer Parket & Laminaat - Alufoam Standaard 15 m2 https://cdn.zilvercms.nl/http://gadero.zilvercdn.nl/uploads/product/images/Floer-Alufoam-Ondervloer-product.jpg
Plakplinten Standaard 240 x 2.5 x 0.5 cm https://cdn.zilvercms.nl/http://gadero.zilvercdn.nl/uploads/product/images/Floer-Accessories-Plakplinten-Bijpassend-Gefolied.png
Floer Visgraat Laminaat Vloer - Vergrijsd Eiken 64 x 14,3 x 1,2 cm https://cdn.zilvercms.nl/http://gadero.zilvercdn.nl/uploads/webshop/Floer-Visgraat-Laminaat-Grijs-Eiken-Vloer.jpg
Floer Steden Laminaat Leiden Lichtbruin Eiken 128.8 x 24.4 x 0.8 cm https://cdn.zilvercms.nl/http://gadero.zilvercdn.nl/uploads/product/images/Floer-Steden-Laminaat-Vloer-Leiden-Lichtbruin-Eiken-Product.jpg
Beautifloor Ardennen Laminaat Stavelot 126.1 x 19.2 x 0.7 cm https://cdn.zilvercms.nl/http://gadero.zilvercdn.nl/uploads/webshop/Floer-laminaat-Almelo-4009060.png
Floer Landhuis Laminaat Natuurlijke Eik 128,8 x 32,8 x 0,8 cm https://cdn.zilvercms.nl/http://gadero.zilvercdn.nl/uploads/product/images/Floer-Landhuis-Laminaat-Vloer-Natuurlijke-Eik-Product.jpg
Floer Authentiek Laminaat - Wit Geolied 220 x 24,3 x 0,9 cm https://cdn.zilvercms.nl/http://gadero.zilvercdn.nl/uploads/product/images/Floer-Authentiek-Laminaat-Wit-Geolied-product-topdown.jpg
Floer Authentiek Laminaat Gebrand Wit Geolied 184.5 x 18.8 x 1.2 cm https://cdn.zilvercms.nl/http://gadero.zilvercdn.nl/uploads/webshop/Floer-Authentiek-Laminaat-Gebrand-Wit-Geolied-product.jpg
Floer Sloophout Laminaat Vloer Drijfhout Wit 128,5 x 19,2 x 0,8 cm https://cdn.zilvercms.nl/http://gadero.zilvercdn.nl/uploads/webshop/Floer-Sloophout-Laminaat-Drijfhout-Wit-Eiken-Vloer.jpg
Floer Visgraat Laminaat Vloer - Gerookt Eiken 64 x 14,3 x 1,2 cm https://cdn.zilvercms.nl/http://gadero.zilvercdn.nl/uploads/webshop/Floer_Visgraat_Laminaat_Gerookt_Eiken_Vloer.jpg

Plaats instructies laminaat 

1. Bodemvloer prepareren

Alvorens het laminaat te leggen, moet de bodemvloer worden geprepareerd. De bodemvloer moet voor het leggen van de ondervloer zo vlak mogelijk worden gemaakt. Eventuele putjes vult u op met bijvoorbeeld egaliseercement. Steek uitstulpingen en andere oneffenheden hoger dan 2 cm af met een plamuurmes.

2. Ondervloer voor laminaat leggen

Een de bodem geëgaliseerd is, kunt u starten met de ondervloer. Er zijn verschillende ondervloeren beschikbaar. Woont u in een appartement, dan is het mogelijk dat een geluidsabsorberende ondervloer verplicht is. U kunt kiezen uit verschillende ondervloeren voor bijvoorbeeld geluidsreductie naar benedenruimtes, geluidsreductie van het loopgeluid in de ruimte zelf of bijvoorbeeld een ondervloer geschikt voor vloerverwarming. Ook is er een standaard budgetondervloer beschikbaar.

 3. Legrichting bepalen

Bepaal eerst een legrichting. Vaak wordt er begonnen met het leggen van een baan langs de langste muur. Dat zorgt ervoor dat de ruimte groter lijkt. In een vierkante ruimte worden de laminaatstroken vaak in de lengterichting van het raam geplaatst. Zorg bij het leggen van de eerste baan laminaat dat er 1 cm speling is tussen de muur en de vloer. Dat kan door gebruik te maken van afstandsblokjes. Hou ook tijdens het leggen van de daaropvolgende laminaatstroken 1 cm speling tussen de vloer en muren aan. Deze centimeter kan eventuele uitzetting van de vloer opvangen.

4. Laminaat leggen

Vaak wordt het laminaat met de mesverbinding richting de muur gelegd. Dat verschilt echter per merk aangezien elk merk gebruik maakt van een andere soort klikverbinding. Lees op de verpakking van bijvoorbeeld het Quick-Step, Meister of Floer-laminaat de leginstructies. Begin met leggen van het laminaat in een hoek van de ruimte en leg de eerste baan met de korte zijden aan elkaar.

Wanneer de volgende plank niet meer past, meet u de ruimte tussen het gelegde laminaat en de muur op. U tekent deze lengte af op de plank en zaagt ze vervolgens door. Het zagen van het laminaat kan met een handzaag, maar dan zit u met een erg ruwe zaagrand. We raden aan om een laminaatknipper of decoupeerzaag te gebruiken.

Na het leggen van de eerste baan en het zagen van de laatste laminaatplank blijft er een gedeelte over. Als dit overgebleven gezaagde vloerdeel langer is dan 25 cm, begint u met dit stuk aan de nieuwe volgende baan. Is de overgebleven restplank korter dan 25 cm? Zaag dan een nieuwe plank doormidden en begin de nieuwe baan met een halve laminaatplank. Zo verspringen de naden van de planken en krijgt u een mooi patroon. Begin na het leggen van een baan laminaat altijd weer aan de kant van de ruimte waar u ook de vorige baan bent begonnen. Leg de nieuwe rij laminaat met de lange zijde in de eerder gelegde laminaatstrook. Druk de planken vervolgens met de korte zijden in elkaar. Al ons laminaat is voorzien van uitstekende klikverbindingen waardoor alles gemakkelijk moet gaan. U kunt eventueel waar nodig de planken een tik geven met een slagblok.

Door voorzichtig te tikken voorkomt u dat er kieren of kleine openingen tussen de laminaatplanken blijven tijdens het leggen. Doet u dat niet, dan kan het zijn dat de planken verderop tijdens het leggen niet meer passen. Gebruik altijd een slagblok om schade aan het laminaat en de klikverbinding te voorkomen! Hier vindt u een complete laminaatlegset inclusief slagblok, slagijzer en afstandhouders. 

5. Laminaatplanken leggen met klikverbindingen

U kunt de laminaatvloeren van Quick-Step, Meister en Floer op verschillende manieren bevestigen. Zo kunnen de planken in de lengte of breedte worden bevestigd en van bovenaf worden geklikt. Het bevestigen van de laminaatvloer in de lengte is vaak het eenvoudigst. Het is wel handig om in lastige hoeken, onder een verwarming of een deurpost meerdere legmogelijkheden te hebben. 

 

Hier wordt het laminaat in de breedte bevestigd. Vervolgens kunt u eenvoudig de laminaatstrook in de lengte naar beneden vastklikken. 

Laminaat leggen in de lengte bevestigen

Zo wordt het laminaat in de lengte bevestigd, vervolgens kunt u de brede kant van de plank weer eenvoudig naar beneden in elkaar klikken. 

6. Deurposten

Zaag aan de onderkant van de deurpost de dikte van de plank + een aantal millimeter speling uit de deurpost. Vervolgens kunt u het laminaatdeel net als de eerdere banen op dezelfde manier afzagen en onder de deurpost leggen.

Alternatief: soms is het niet mogelijk om een deurpost af te zagen. Zaag in dat geval de deurpost als volgt uit de laminaatplank. Meet de ruimte tussen de laatst gelegde plank en de deurpost op. Teken dat af op de onderkant van de plank. Meet vervolgens de breedte tussen de vorige laminaatbaan en het punt waar de deurpost begint. Teken dat ook af op de plank en u weet welk gedeelte u kunt afzagen. Let op: hou ook bij deurposten rekening met 1 cm speling tussen de vloer en de deurpost.

7. Waterleidingen & verwarmingsbuizen

Meet de afstand van de muur naar het middelste punt van de waterleiding op. Teken deze afstand af op de laminaatplank vanaf de muur. Zaag de omtrek van de buizen uit de plank met een marge van 5 mm.

CV Buizen uit laminaat vloer zagen

Vervolgens zaagt u vanuit het breedste punt van beide cirkels naar de lange zijde. Verder zaagt u vanuit beide cirkels naar elkaar toe.

CV buizen uit laminaat vloer zagen met leidingen

Leg de laminaatplank in de vloer en plaats het reststuk achter de verwarmingsbuizen. Dit gedeelte kan worden verlijmd aan het laminaatvloerdeel. Zo bent u zeker van een strakke afwerking.

U kunt de vloer vervolgens afwerken met onderstaande robuuste roestvrijstalen rozetten.

Roestvrijstaal Rozet Rozetje Rozetten RVS Laminaat

 

 

8. Laminaatvloer afsluiten

Wanneer u bij de laatste baan bent beland, meet u de afstand van de muur naar de laatst gelegde laminaatstrook. Hou hier ook rekening met 1 cm speling tussen de vloer en de muur. Doe dat aan beide kanten van de plank (dat is nodig aangezien muren vaak niet recht zijn). Teken dat af op de plank en trek vervolgens een lijn van het ene punt naar de andere over de laminaatplank. Zaag de plank op de juiste maat en leg dit deel. Het leggen van de vloerdelen is daarmee klaar.

9. Laminaatvloer afwerken

Werk de vloer nu af met plinten. Let op: kuis de vloer en muur alvorens u de (plak)plinten zet. Zo bent u zeker dat ze goed vastzitten. Wanneer u bij een hoek van een muur uitkomt, zaagt/knipt u de plint af in een hoek van 45 graden. Zaag/knip de volgende plintstrip andersom weer in een hoek van 45 graden. Bevestig die langs de muur en tegen de vorige plintstrip aan.

Plinten afwerking Stijlplint Quick Step scotia

Het eindresultaat van een Quick-Step Classic-vloer afgewerkt met een witte muurplint, ook wel stijlplint genoemd. Om het mooie houtdesign van dit laminaat mooi over te laten lopen in de witte muurplint is gebruikt gemaakt van de Quick Step Scotia Kwadrant-plint. Die zijn beschikbaar in dezelfde kleuren als de Quick-Step-laminaatvloeren! Bekijkt u ons laminaat het liefst gesorteerd per merk en serie? Laminaatspecialist Gadero heeft alle series van kwalitatief hoogwaardige laminaat van de topmerken voor u op een rijtje gezet.

Youtube Gadero Hout TV Abonneer u voor doe-het-zelfklusvideo's ook op ons YouTube-kanaal.