Logo Gadero
service
Klustip

Lamelparket plaatsen

Gadero logo
Geschreven doorLuuk
Geplaatst21/07/2020

Hier vindt u tips en instructies voor het plaatsen van zwevend parket. Wanneer u een parketvloer wilt verlijmen aan de ondervloer, raden we aan om een specialist in te schakelen. Het verlijmen van de houten vloerdelen uit het assortiment van Gadero is niet nodig, aangezien al het parket uitstekende en eenvoudige klikverbindingen heeft. Denk hierbij aan de Uniclic-verbinding van Quick-Step, het Masterclic Plus-systeem van Meister of de messing-en-groefverbinding van het Elephant- & Floer-lamelparket. Bekijk onze legservice voor het zwevend en verlijmd laten leggen van alle types lamelparketvloeren!

Let op: Wanneer u een houten parketvloer verlijmd laat leggen kunt u deze vaak financieren vanuit het bouwdepot van uw hypotheek! Doordat u de vloer vast lijmt aan de ondergrond van het huis wordt het lamelparket een onderdeel van uw huis. Informeer bij uw hypotheek verstrekker naar de mogelijkheden in uw situatie. Lees verder voor meer tips vooraf!

Floer Lamelparket Eiken Onbehandeld
Gemiddeld
1
Bodemvloer prepareren

Voordat u begint met het leggen van het parket moet eerst de bodemvloer worden geprepareerd. Dat is een belangrijk onderdeel bij het leggen van parket en het is cruciaal dat het op juiste manier gebeurt. Vooral de vochtigheid van de bodemvloer is een belangrijk punt. Daarvoor zijn verschillende vochtigheidsmeters beschikbaar. Zorg dat de bodemvloer een vochtigheid heeft van 2 procent of lager. Bij een anhydriet bodemvloer mag dit vochtgehalte zelfs niet boven de 0,5 procent uitkomen. Steek vervolgens alle oneffenheden af en vul eventuele gaten in de bodemvloer op met egaliseercement. Zorg vervolgens dat de complete bodemvloer vuil- en stofvrij is.

2
Ondervloer leggen

We raden met parket aan om altijd een ondervloer te leggen. De ondervloeren van Gadero zijn allemaal voorzien van een vochtscherm dat de vloer beschermt tegen vocht uit de bodemvloer. Het is verstandig om deze banen met tape te bevestigen zodat de complete vloer dampdicht is. Leg de banen ondervloer met aantal centimeter tegen de muur omhoog en tape de ondervloer ook hier aan de muur vast. U kunt voor parket kiezen uit 2 types ondervloer. De budgetondervloer of de vloerverwarming- & geluidsreducerende ondervloer.

3
Legrichting bepalen

Bepaal eerst in welke richting u de planken gaat leggen. We raden aan om voor een legrichting te kiezen waarbij u de langste banen kunt maken. Zo creëert u optisch een grotere kamer. Leg vervolgens afstandsblokjes (spiesjes) of spanveren langs de muur waar u de eerste baan tegen aan legt. Zorg altijd voor minimaal een centimeter ruimte tussen de vloer en de muur.

4
Parketlamellen leggen

Neem de planken verticaal van de stapel af indien mogelijk. Of mix ze door elkaar voor een parketvloer met zoveel mogelijk variatie tussen de verschillende lamellen. Doet u dat niet, dan kan het zo zijn dat 2 planken uit dezelfde boom met een gelijk patroon naast elkaar komen te liggen. Vaak wordt het parket met de groefverbinding richting muur gelegd. Dat verschilt echter per parketsoort en per merk aangezien elk merk gebruik maakt van een andere soort verbinding. Lees op de verpakking de leginstructies van de betreffende lamellen. Zaag de verbinding van de parketlamellen langs de muur af om het parket strakker tegen de muur te kunnen leggen. 1 cm speling tussen muur en vloer is vereist! Daar kunt u voor zorgen met behulp van afstandhouders of spiesjes.

stappenplan laminaat en eiken houten parket vloeren

Begin met leggen van de lamellen in een hoek en leg de eerste baan met de korte zijden aan elkaar. Gebruik een stootblokje of slagijzer om de parketplanken goed te laten aansluiten. Sla nooit rechtstreeks op het parket, dat kan beschadigingen veroorzaken. U vindt het stootblok met slagijzer en afstandhouders in onze parketlegset.

stappenplan laminaat en eiken houten parket vloeren

Als de volgende plank niet meer past, meet u de ruimte tussen het geplaatste lamel en de muur op. U tekent de lengte af op de plank en zaagt ze vervolgens door. Dat kan met een handzaag, maar dan zit u met een erg ruwe zaagrand. Wij raden aan om een decoupeerzaag of cirkelzaag met een fijn blad te gebruiken.

Na het leggen van de eerste baan en het zagen van de laatste plank blijft er een gedeelte over. Als deze overgebleven plank langer is dan 40 cm, begint u met dit stuk aan de nieuwe baan. Is de restplank korter dan 40 cm? Zaag dan een nieuwe plank doormidden en begin de nieuwe baan met een halve plank. Zo verspringen de naden van de planken en krijgt u een mooi patroon. Leg de nieuwe baan met de lange zijde in de eerder gelegde baan. Druk de planken vervolgens met de korte zijden in elkaar. Al onze houten parketvloeren zijn voorzien van uitstekende klik- en mes-en-groefverbindingen waardoor de lamellen eenvoudig op elkaar aansluiten.

stappenplan laminaat en eiken houten parket vloeren

5
Deurposten

Zaag aan de onderkant van de deurpost de dikte van de plank + een aantal millimeter speling uit de deurpost. Vervolgens kunt u de plank net als de eerdere banen op dezelfde manier afzagen en onder de deurpost leggen. Met het plaatsen van plinten wordt de resterende opening in de deurpost afgedicht. 

Alternatief: soms is het niet mogelijk om een deurpost af te zagen. Zaag in dat geval de deurpost als volgt uit de eiken vloerplank. Meet de ruimte tussen de laatst gelegde plank en de deurpost. Teken dat af op de onderzijde van de plank. Meet vervolgens de breedte tussen de vorige baan en het punt waar de deurpost begint. Teken dat ook af op de plank en u weet welk gedeelte u kunt afzagen. Let op: hou ook bij deurposten rekening met 1 cm speling tussen de vloer en deurpost.

6
Chauffagebuizen / waterleidingen

Meet de afstand van de muur naar het middelste punt van de waterleiding op. Teken deze afstand af op de parketplank vanaf de muur. Zaag de omtrek van de buizen met een decoupeerzaag uit de plank, hou daarbij een marge van 5 mm.

stappenplan laminaat en eiken houten parket vloeren

Vervolgens zaagt u de plank vanuit de breedste punten van de uitgezaagde cirkels schuin naar de muur door. Daarnaast zaagt u vanuit het midden van de linkercirkel naar de rechtercirkel.

stappenplan laminaat en eiken houten parket vloeren

Nu kunt u de plank rondom de buizen leggen. Het afgezaagde stuk kan weer tegen de plank aan worden gelegd en eventueel worden verlijmd. U kunt de vloer vervolgens nog strak afwerken met bijvoorbeeld onze roestvrijstalen rozetten.

stappenplan laminaat en eiken houten parket vloeren

7
Vloer afsluiten

Bij de laatste baan meet u de afstand van de muur naar de laatst gelegde baan op. Doe dat aan beide zijden van de plank (dat is nodig aangezien muren vaak niet recht zijn). Teken dat af op de plank en trek vervolgens een lijn van het ene punt naar het andere. Hou hier ook rekening met 1 cm speling tussen de vloer en de muur. Zaag de plank op de juiste maat en leg dit gezaagde deel tussen de muur en vloer. Ook hier is het verstandig om vooraf de uitstekende mes-en-groefverbinding van de houten lamel aan de kant van de muur af te zagen. Zo houdt u zo min mogelijk ruimte over tussen vloer en muur. Hou ook aan deze kant altijd 1 cm speling over. Na het verwijderen van de afstandhouders hoeft u de vloer nu alleen nog af te werken met plinten.

8
Vloer afwerken met plint

Zaag de plinten op maat en bevestig ze met de plakstrip, lijm of de plintbevestiging aan de muur/vloer. De bevestiging van de plinten verschilt per plintsoort. Let op: kuis de vloer en muur goed voor u de (plak)plinten zet. Zo bent u zeker van een goede bevestiging van uw plint op muur/vloer.

Plinten plaatsen - Tips plinten kitten en verstek zagen
play video

Tips vooraf:

  • Leg de houten planken 48 uur voor het verwerken in de ruimte waar de uiteindelijke parketvloer komt. Door het hout te laten wennen aan de temperatuur, voorkomt u dat de vloer nog veel uitzet of krimpt na het leggen.

  • Gebruik altijd een ondervloer zodat het vochtscherm het parket kan beschermen tegen optrekkend vocht. Wanneer u dat niet doet, bestaat de kans dat het parket hevig gaat werken en eventueel scheuren of zelfs rotten.

  • Gebruik bij het leggen parketveren. Deze veren vangen eventuele werking van de vloer op. Zo voorkomt u dat de vloer krult of bol trekt en de planken vervolgens bij het inkrimpen los komen te liggen. De veren drukken het houten parket tijdens het inkrimpen namelijk weer in elkaar.

  • Kies bij kleine kamers voor een lichtere kleur van plank of voor een smallere plank zodat de ruimte groter lijkt. Banen in de lengte leggen of in de richting van een raam zorgt ook voor een ruimer effect.

  • Hebt u onderburen? Dan bestaat de kans dat u verplicht een geluidsabsorberende ondervloer moet leggen. Informeer u daarover.

  • Zorg dat de bodemvloer goed geprepareerd is. Steek grove uitstulpingen af en vul grote gaten op, maak de ruimte stofvrij en zorg dat ze zo droog mogelijk is. Zaag de planken in een andere ruimte of buiten zodat u geen zaagsel krijgt op de bodemvloer.

  • Gebruik een stootblokje of slagijzer om de parketplanken stevig te bevestigen. Sla nooit rechtstreeks op het parket, dat kan beschadigingen veroorzaken.

  • Kies bij vloerverwarming altijd voor een multiplank, ook wel duoplank genoemd. Deze planken bestaan uit verschillende houtlagen met een eiken toplaag. Doordat de houtlagen van deze parketlamellen dwars op elkaar zijn verlijmd, wordt werking van het hout tegengegaan. Zeer geschikt voor plaatsing op een vloerverwarming!

  • Een vloer met visgraatduoplanken zelf leggen? De visgraatmultiplanken van Nederlandse makelij zijn gemakkelijk te verwerken dankzij de maatvaste messing-en-groefverbinding. Hou bij het leggen van eiken parket in een visgraatverband altijd rekening met extra snijverlies. De duoplank kan ook zwevend op een ondervloer worden gelegd.

  • Weinig tot geen ervaring met het leggen van lamelparket? De houten vloeren van Meister Lindura zijn voorzien van een laminaatklikverbinding. Dat maakt het leggen veel gemakkelijker. Bovendien is dit parket met de HDF-tussenlaag ook nog eens grondstofbesparend en ijzersterk.

Materiaal berekenen

stappenplan laminaat en eiken houten parket vloeren

Houten parketvloer + ondervloer: lengte x breedte = aantal vierkante meter x 1,1 = aantal te bestellen vierkante meter

Om te weten te komen hoeveel vierkante meter parket en ondervloer u nodig hebt, meet u de lengte en breedte van de ruimte waar de vloer moet komen. Wanneer u beide gegevens hebt, vermenigvuldigt u ze met elkaar om tot het aantal vierkante meter te komen. Probeer bij afwijkende ruimtes zoals in de afbeelding aparte vierkante vakken te maken en tel deze uitkomsten bij elkaar op. Reken hier vervolgens 10 procent snijverlies (x 1,1) bij.

Plinten: lengte + lengte + lengte + lengte = aantal lopende meter x 1,1 = te bestellen lopende meter

Om de lopende meter plinten te berekenen telt u alle lengtes van de muren bij elkaar op. U weet nu hoeveel u nodig hebt. Ook hier houden we rekening met 10 procent snijverlies (x 1,1).

Montageservice

Ziet u er tegenop om zelf te klussen? Als u het vakwerk liever aan de specialist over laat is onze montageservice de ideale optie. Gadero heeft vakmensen voor u klaar staan die garant staan voor een vakkundige montage van uw vlonder, schutting, terrasoverkapping, binnenvloer, tuinhuisje en andere klusprojecten! 

Gerelateerde klustips van Gadero