Iroko

Gadero Houtsoorten

Iroko

Eigenschappen

Geschikt voor:

  • Gevelbekleding
  • Ramen
  • Deuren
  • Meubels
  • Vlonders

Herkomst:

West Afrika

Duurzaamheid:

Klasse 1-2

kleur & Textuur:

Goud tot chocoladebruin

Vergelijkbare houtsoorten

Iroko

Iroko valt op door de lichte kleur van het hout. Deze hardhoutsoort is verkrijgbaar in kleuren variërend van donkergeel tot licht bruin. Deze houtsoort heeft wel iets weg van teak en padouk hardhout en staat dan ook wel bekend als Afrikaans teak of iroko teak. Deze hardhoutsoort is met duurzaamheidsklasse 1-2 zeer duurzaam. Toch vindt u binnen Iroko nog wel wat verschil in de kwaliteit van het hout. Een goede vuistregel om aan te houden bij deze houtsoort is: hoe donkerder de kleur en hoe zwaarder de plank, hoe duurzamer het hout. Iroko heeft een zeer specifieke structuur, die erg in de smaak valt. Deze houtsoort is door de hoge duurzaamheid en stabiele natuur geschikt voor zeer veel toepassingen.

Iroko hardhout is doorgaans noestvrij en wordt veel gebruikt bij (oude) houten gymzaalvloeren. Ook wordt Iroko hout veel toegepast als gevelbekleding, bijvoorbeeld in de vorm van stripes bij een open gevel. 

  • Heeft gelijkenissen met teak hardhout
  • Iroko kan van kwaliteit verschillen: let op het gewicht en de kleur van de planken

 

 

Uitvoeringen & toepassingen

Kenmerken Iroko

Iroko hout is afkomstig van de Milicia boom in West Afrika. De Miliciaboom kan 50-60 meter hoog worden en heeft een rechte, takvrije stam. De nerven van deze houtsoort zijn matig grof. Ook is Iroko hout doorgaans noestvrij. De golvende draad van het hout zorgt voor mooie tekeningen op het hout. Vers is de kleur van het hout botergeel tot bruingeel. Na verloop van tijd verdonkerd Iroko hardhout naar een goudbruin tot donkerbruine kleur. Iroko hardhout kent uiteindelijk een prachtige vergrijzing, wat het hout een luxe uitstraling geeft.

Bewerkbaarheid

Iroko Hardhout is zowel met de hand als met de machine goed te bewerken. Gereedschappen worden namelijk minder snel bot dan bij Teak hout. Iroko hout heeft wel de neiging bij dunnere afmetingen en langere lengtes, zoals rabat, om krom te trekken. Door gebruik te maken van vingerlassen is dit grotendeels te elimineren. Wanneer u deze houtsoort gaat zagen is het belangrijk voor goede afzuiging te zorgen. Het zaagsel kan namelijk zorgen voor geïrriteerde luchtwegen en/of huid. 

Gevelbekleding Iroko Hardhout

Bij Gadero vindt u Iroko Hardhout Gevelbekleding met een dikte van 18 mm en een streepjescodeprofiel. De Iroko Gevelbekleding is verkrijgbaar in 5 verschillende breedtes, welke met elkaar te combineren zijn voor het ‘barcode effect’. De planken zijn glad geschaafd wat zorgt voor een luxe, moderne uitstraling van uw gevel! Genoeg redenen om de gevelbekleding van deze mooie houtsoort te ontdekken!