Logo Gadero
service

Gevelbekleding Hardhout

Voor een duurzame gevel met een luxe uitstraling gebruikt u hardhouten gevelbekleding. Bij Gadero vindt u verschillende gevelprofielen van hoogwaardige hardhoutsoorten, zoals Ipé, Bankirai en Garapa. Deze houtsoorten staan bekend om hun fraaie uiterlijk, grote duurzaamheid en stabiele natuur. Alle ingrediënten dus voor een prachtige gevel, waar u lang van kunt genieten. Wij bieden hardhout in veel verschillende profielen aan, denk daarbij aan halfhouts rabat, mes en groef, rhombus en channelsiding. Door de grote keuze is er altijd een hardhouten gevelprofiel wat bij uw huis, tuinhuis of overkapping past. Let op hardhouten gevelbekleding is weliswaar zeer duurzaam, maar ook relatief zwaar en voorboren is een must.

Voordelen van hardhouten gevelbekleding

Veel van onze klanten kiezen voor hardhouten gevelbekleding om de mooie warme uitstraling. De donkere kleur van het hardhout zal uiteindelijk zeer fraai vergrijzen. Een gevel van hardhout is dan ook onderhoudsarm. Bovendien is hardhout zeer duurzaam, ook als u het op een gevel gebruikt. Hoogwaardige hardhoutsoorten hebben een levensduur van 25 jaar of langer en kunnen dus lang op uw gevel blijven hangen. Dit hout heeft een goede isolerende werking en hardhouten profielen staan bekend als zeer stabiel, wat belangrijk is bij gevelbekleding. Bij Gadero heeft u veel keuze uit hardhouten gevelbekleding

Voor een hele luxe gevel kiest u bijvoorbeeld voor rhombus profielen van Padouk hardhout. Hoe u hier een mooie gevel mee maakt laten we zien in de onderstaande video van GaderoTV.

Twijfelt u nog aan de juiste houtsoort voor uw gevel? Lees dan ook onze blog over de beste houtsoorten voor gevelbekleding.

Onderhoud

Een gevel van hardhout kan je het beste schoonmaken met een zachte borstel of spons. Het is belangrijk om geen hogedrukspuit te gebruiken. De vezels van het hout gaan hierdoor open, waardoor vuil zich makkelijker aan het hout hecht. 

Als je vergrijzing van het hout wilt voorkomen, behandel je de gevel met een beits of olie met kleurpigment. Ook kan je hiervoor kiezen als je het hout een iets andere tint wilt geven. 

Het is mogelijk dat er na verloop van tijd scheuren, houtrot of andere beschadigingen in het hout ontstaan. Dit kan plaatselijk gerepareerd worden, maar er kan ook gekozen worden om de gevelplank te vervangen.

Design

Van nature heeft hardhout een warme kleur. Na verloop van tijd zal deze kleur gaan vergrijzen. Met een beits of olie kan de oorspronkelijke kleur behouden worden of juist een andere tint geven. Ook een optie is om het hout te verven. Het hout krijgt hierdoor een compleet andere uitstraling. Omdat de verf niet in het hout zelf trekt, kan het gaan afbladderen. Beschadigingen zijn hierdoor eerder zichtbaar. Hardhouten gevelbekleding is in verschillende profielen beschikbaar waarmee een ander patroon en uitstraling op de gevel wordt gecreëerd. Kies bijvoorbeeld voor rhombusprofielen voor een moderne look of halfhouts rabat voor een landelijke uitstraling. 

Het plaatsen van hardhouten gevelbekleding is een duurzame optie. Het hout is zeer duurzaam en hoeft niet behandeld te worden. Na verloop van tijd zal het vergrijzen. Vind je dit niet mooi? Behandel dan het hout met een olie of beits. Een bijkomend voordeel is dat het hout hierdoor nog beter beschermd is.

Hardhouten gevelbekleding inspiratie

Kosten en prijzen

De kosten van houten gevelbekleding zijn voornamelijk afhankelijk van de houtsoort. Hardhout is een vrij dure vorm van gevelbekleding. Als je vergrijzing van houten gevelbekleding wilt tegengaan, brengt houten gevelbekleding hoge onderhoudskosten met zich mee. Het hout zal regelmatig behandeld moeten worden met een olie of beits om zijn kleur te behouden. Een goedkopere en milieuvriendelijke optie is thermowood. Dit zijn houtsoorten die zijn verduurzaamd met een langdurig verhittingsproces. Composiet gevelbekleding heeft een hoge aanschafprijs, maar heeft juist weer lage onderhoudskosten. Behandeling met olie of beits is niet nodig en vuil kan eenvoudig worden verwijderd met een natte doek en eventueel wat zeep.

Naast de kosten van de gevelbekleding zelf, dient er ook rekening gehouden te worden met de kosten van het regelwerk en hulpmiddelen. Ben je een handige doe-het-zelver, dan kan je overwegen om de gevelbekleding zelf te plaatsen. Houd dan rekening dat je beschikt over de juiste gereedschappen en wellicht een steiger waarmee je veilig op hoogte kan werken. 

Vergelijking met andere materialen

Als er overwogen wordt om gevelbekleding te plaatsen, wordt er meestal gedacht aan gevelbekleding van hout of composiet. Maar er zijn nog meer materialen die gebruikt kunnen worden voor gevelbekleding. Steenstrip gevels is een vorm van steenbekleding die erg in opkomst is. Steenstrips worden gemaakt van dunne stroken steen waarmee de gevel de illusie van metselwerk of natuursteen krijgt. Omdat deze vorm van gevelbekleding erg smal is, is er niet veel sprake van ruimteverlies. Het nadeel van steenstrips is de relatief hoge prijs en daarnaast zijn ze niet echt milieuvriendelijk. 

Metalen gevelbekleding wordt gemaakt van koper, aluminium, zink of inox. Het voordeel van metaal is dat het goed plooibaar en sterk is. Ook gaat het lang mee en vraagt het weinig onderhoud. Nadeel is dat het relatief duur is en kwetsbaar is voor inslag van (hagel)stenen. Er wordt vaak gekozen voor metalen gevelbekleding als je voorkeur hebt aan een stoer en robuust uiterlijk. Daarbij gaat het langer mee dan houten gevelbekleding en heeft het weinig onderhoud nodig.

Een bakstenen gevel heeft veel minder onderhoud nodig dan een houten gevel, maar heeft ook een minder uniek uiterlijk. Een gevel van bakstenen heeft veel minder onderhoud nodig, omdat het niet geschilderd hoeft te worden. Ook heeft een veel langere levensduur.