Logo Gadero
service

Enkel Gerookte Eiken Houten Parket Vloeren

Op zoek naar een eiken vloer met extra karakter? Hier vindt u alle gerookte parket vloeren. Dankzij het enkel roken van het eiken ontstaan er kleine kleur verschillende in de geoliede Lamelparket en Visgraat parket vloeren uit ons assortiment. Door de vloer sfeervol te roken krijgt uw woning of kantoorpand een vintage design. Let op!: voor losstaande bestellingen geldt er een minimale afname hoeveelheid van 10 m2!

De gerookte parket vloeren worden geproduceerd door ze te roken met speciale ammoniakrook. Deze ammoniak reageert met het looizuur in het eiken hout. Dankzij deze reactie wordt het eiken donkerder van kleur en ontstaat er een vintage eiken vloer. Het roken zorgt daarbij voor een grey look parket.  Bij houthandel Gadero kunt u kiezen uit gerookte parket vloeren met een witte, grijze, of naturel olie. Daarnaast kan dit roken gecombineerd worden met verschillende andere behandelingen als het borstelen, verouderen of fijn bezagen van de eiken lamellen. Wanneer u kiest voor een enkel gerookte parket vloer heeft u bij Gadero de keuze uit lamelparket van Nederlandse Bodem van Floer, of de Belgisch en Duits geproduceerde parket vloeren van Quick Step & Meister. Wilt u de enkel gerookte vloer laten leggen door een professional? Bekijk de Gadero Legservice voor het vakkundig laten verwerken van uw gerookte parket! 

Het roken van uw eiken vloer is de meest voorkomende behandeling voor uw eiken vloer. Dit komt voornamelijk door de sfeervolle kleurverschillen wat het roken oplevert. Het enkel roken onderscheid zich daarbij van het dubbel roken doordat de vintage ogende duoplanken nooit de natuurlijke uitstraling verliezen. Het enkel roken zorgt namelijk voor een lichte vergrijzing van het eiken. Bij het dubbel roken worden de planken donkerder van kleur. Al onze eiken vloeren ontdekken naast het enkel gerookte lamel parket en gerookt visgraat? Bekijk hier al onze eiken houten vloeren.

Meer info over gerookte vloeren

Enkel en dubbel gerookt eiken, een oude maar sinds een aantal jaren zeer populaire lamelparket bewerking. Vooral de combinatie met witte olie is al jaren de populairste behandeling bij parketvloeren. Maar wat gebeurt er met een gerookte parketvloer voordat deze in uw woonkamer ligt? Hier vindt u alle informatie over het bewerken van onbehandeld parket tot een fraaie donker gerookte vloer.

Onbehandeld Eiken hout

Voor het enkel en dubbel roken van hout is een Eiken houtsoort vereist. Dit heeft te maken met het looizuur in deze houtsoort. Dit looizuur is niet zonder reden aanwezig in een eiken boom. Het zorgt namelijk voor bescherming van de boom tegen bacteriën en insecten. Het looizuur in het eiken hout, de toplaag van een parket multiplank, bepaald voor een deel de kleur van het hout. Wanneer deze stof in aanraking komt met verschillende andere materialen kan dit een bijzondere reactie opwekken. Wist u bijvoorbeeld dat dit looizuur zwarte vlekken kan geven aan een eiken parketvloer wanneer deze langdurig onbehandeld in contact komt met ijzer? Wordt het lamelparket geolied dan biedt dit de nodige bescherming tegen deze reactie van het ijzer op het looizuur in de eiken houten plank. 

Ammoniak

Naast het contact met ijzer onstaat er ook een reactie wanneer het looizuur in een eiken vloer wordt blootgesteld aan ammoniak, ook wel roken van parket genoemd. De reactie die hierbij ontstaat is dat het looizuur de parket plank donkerder laat kleuren. Dit geeft een diepe en nostalgische bruine kleur aan het eiken. Deze donker bruine kleur geeft het idee dat de plank letterlijk is gerookt, wat automatisch heeft gezorgd voor de naam van deze behandeling. Ondanks dat elke eiken boom looizuur bevat variëert de hoeveelheid sterk per boom. Doordat er meerdere eiken bomen worden verwerkt in een houten duoplank parketvloer hebben de verschillende planken in deze vloer ook allen een andere hoeveelheid looizuur. Dit zorgt ervoor dat wanneer de reactie met het ammoniak ontstaat niet iedere plank even donker kleurt, ookal worden de planken even lang en in dezelfde ruimte gerookt. Kortom, een gerookt eiken parket bestaat uit planken met een donkerdere tint dan onbehandeld eiken en kleurverschil tussen de verschillende lamellen. 

Rookcabine

Zoals hierboven beschreven wordt een gerookte eiken vloer niet letterlijk gerookt. Wat er eigenlijk gebeurt bij deze parket vloer bewerking is het afsluiten van de planken van de buitenwereld in een luchtdichte "rookcabine". In deze cabine worden de planken gerookt door middel van het plaatsen van schaaltjes of bakjes met ammoniak. Let op: het ammoniak wat wordt gebruikt bij het enkel of dubbel roken van parket is een meer pure vorm van het door de consument gebruikte ammoniak. Afhankelijk van de gewenste kleur van het eiken wordt de tijd van het roken bepaald. Voor het enkel roken staat gemiddeld 30 minuten. Voor het zwaar tot in de kern roken van parket wordt gemiddeld 1 a 1,5 uur aangehouden. Dit verschilt echter sterk per eiken hout soort. Meestal worden er eerst een aantal kleine proefmonsters gerookt om te kijken wat het resultaat is bij de betreffende eiken houten vloer. 

Populaire vloeren

Het gerookte parket is weer helemaal terug en verreweg de meest populaire vorm van parket bewerkingen in 2015. Dit heeft niet alleen te maken het donkerder kleuren van de standaard eiken kleur. Het hangt ook samen met het niet goed dekken van de beschikbare grijze parket olien. Waar de witte parketvloer olie wel een duidelijk witte tint achter laat is dit bij de grijze olie niet het geval. Toch zijn de witte en grijze vloeren in zowel 2015, 2016 als 2017 de grote trend. Om toch een grijs vloer oppervlak te verkrijgen wordt het eiken parket eerst gerookt en verolgens wit geolied. Zo onstaat er door de de witte olie in combinatie met de enkel of kern gerookte eiken plank toch een prachtig grijs parket met een echte grey wash uitstraling.

Bekijk nu het parket assortiment met enkel en dubbel gerookt, maar ook geborstelde of verouderde vloeren in onze webshop!