Gadero klustips

Wij adviseren u altijd met handige stappenplannen en montagetips

Gadero klustips

Fineerparket leggen - leginstructies eikenfineer houten vloer

Tips en instructies om fineerparket met klikverbinding zwevend te plaatsen. Wilt u deze vloeren verlijmen? Dat is mogelijk, maar zeker niet nodig! We raden aan om voor het verlijmd plaatsen een parketteur in te schakelen. Zoekt u een houten vloer om zelf te installeren? Fineerparket heeft een HDF-drager met een uitstekende laminaatklikverbinding. Perfect voor de doe-het-zelver!

Bekijk onze aflevering van Gadero TV met handige tips voor het plaatsen van fineerparket! 

Tips vooraf:

  • Leg de houten planken 24 uur voor het verwerken in de ruimte waar de fineerparketvloer komt. Door het hout te laten wennen aan de temperatuur voorkomt u dat de vloer in fel uitzet of krimpt na het leggen. Ook een fineerlaag op HDF kan werken!
  • Gebruik altijd een ondervloer zodat z'n vochtscherm het parket kan beschermen tegen optrekkend vocht uit de ondervloer. Informeer welke ondervloer voor u het meest geschikt is.
  • Hebt u onderburen? Dan bestaat de kans dat u verplicht een geluidsabsorberende ondervloer moet leggen. Informeer u daarover.
  • Zorg dat de bodemvloer goed geprepareerd is. Steek grove uitstulpingen af en vul grote gaten op. Maak de ruimte stofvrij en zorg dat ze zo droog mogelijk is. Zaag de planken in een andere ruimte of buiten. Zo valt er geen zaagsel op de bodemvloer.
  • Weinig tot geen ervaring met het leggen van fineerparket? De houten vloeren van Meister Lindura zijn voorzien van een laminaatklikverbinding, zodat ze gemakkelijk te leggen zijn. Bovendien is dit parket met de HDF-tussenlaag ook grondstofbesparend en ijzersterk.

Materiaal berekenen

Materialen berekenen Eiken houten vloeren vierkante meters Plint

Fineerparketvloer + ondervloer: lengte x breedte = aantal vierkante meter x 1,1 = aantal te bestellen vierkante meter

Om te weten hoeveel vierkante meter fineerparket en ondervloer u nodig hebt, meet u de lengte en breedte van de ruimte waar de vloer komt. Vermenigvuldig dan beide gegevens (lengte x breedte) om tot een aantal vierkante meter te komen. Probeer bij afwijkende ruimtes zoals in de afbeelding aparte vierkante vakken te maken en tel deze uitkomsten bij elkaar op. Reken vervolgens 10 procent snijverlies (x 1,1) bij.

Plinten: lengte + lengte + lengte + lengte = aantal lopende meter x 1,1 = te bestellen lopende meter

Om te berekenen hoeveel meter plinten u nodig hebt, telt u alle lengtes van de muren bij elkaar op. Ook hier houden we rekening met 10 procent snijverlies (x 1,1).

Leginstructies

1. Bodemvloer prepareren

Voordat u begint met het leggen van het fineerparket moet eerst de bodemvloer worden geprepareerd. Dat is een belangrijk onderdeel bij het leggen van parket en het is cruciaal dat het op juiste manier gebeurt. Vooral de vochtigheid van de bodemvloer is een belangrijk punt dat goed moet worden gecontroleerd voor u de planken begint te leggen. Daarvoor zijn verschillende vochtigheidsmeters beschikbaar. Zorg dat de bodemvloer een vochtigheid heeft van 2 procent of lager. Bij een anhydriet bodemvloer mag het vochtgehalte zelfs niet boven de 0,5 procent uitkomen. Steek vervolgens alle oneffenheden af en vul eventuele gaten in de bodemvloer op met egaliseercement. Zorg daarna dat de complete bodemvloer vuil- en stofvrij is.

2. Ondervloer leggen

We raden met parket aan om altijd een ondervloer te leggen. De ondervloeren van Gadero zijn allemaal voorzien van een vochtscherm dat de vloer beschermt tegen vocht uit de bodemvloer. Het is verstandig om deze banen met tape te bevestigen zodat de complete vloer dampdicht is. Leg de banen ondervloer met aantal centimeter tegen de muur omhoog en tape de ondervloer ook hier aan de muur vast. U kunt voor parket kiezen uit 2 types ondervloer: de budgetondervloer of de vloerverwarming- & geluidsreducerende ondervloer.

3. Legrichting bepalen

Bepaal eerst de richting waarin u de parketplanken gaat leggen. We raden aan om voor een legrichting te kiezen waarbij u de langste banen kunt maken. Zo creëert u optisch een grotere kamer. Leg vervolgens afstandsblokjes (spiesjes) of spanveren langs de muur waar u de eerste baan tegenaan legt. Zorg altijd voor minimaal een centimeter ruimte tussen de vloer en de muur.

4. Parket leggen

Neem de planken verticaal af van de stapel indien mogelijk. Of mix ze door elkaar voor een parketvloer met zoveel mogelijk variatie tussen de verschillende planken. Doet u dat niet, dan kan het voorkomen dat 2 planken uit dezelfde boom met een gelijk patroon naast elkaar liggen. Vaak wordt het parket met de groefverbinding richting muur gelegd. Dat verschilt echter per parketsoort en per merk aangezien elk merk gebruik maakt van een andere soort verbinding. Lees op de verpakking de leginstructies. Zaag de mes-of-groefverbinding van de planken langs de muur af om het parket strakker tegen de muur te kunnen leggen. 1 cm speling tussen muur en vloer is vereist! Doe dat met spiesjes.

Eerste lamel parket plank leggen met afstandhouders

Begin met leggen van de planken in een hoek en leg de eerste baan met de korte zijden aan elkaar. Gebruik een stootblokje of slagijzer om de planken goed te laten aansluiten. Sla nooit rechtstreeks op het parket, dat kan beschadigingen veroorzaken. U vindt het stootblok met slagijzer en afstandhouders in onze parketlegset.

2e lamel parket plank leggen slagijzer aanslaan

Wanneer de volgende plank niet meer past, meet u de ruimte tussen de geplaatste plank en de muur. U tekent die lengte af op de plank en zaagt ze vervolgens door. Dat kan met een handzaag, maar dan zit u met een erg ruwe zaagrand. Wij raden aan om een decoupeerzaag of cirkelzaag met een fijn blad te gebruiken.

Na het leggen van de eerste baan en het zagen van de laatste plank blijft er een gedeelte over. Als de overgebleven plank langer is dan 40 cm, begint u met dit stuk aan de nieuwe baan. Is de restplank korter dan 40 cm? Zaag dan een nieuwe plank doormidden en begin de nieuwe baan met een halve plank. Zo verspringen de naden van de planken en krijgt u een mooi patroon. Leg de nieuwe baan met de lange zijde in de eerder gelegde baan. Druk de planken vervolgens met de korte zijden in elkaar. Al onze houten parketvloeren zijn voorzien van uitstekende klik- en mes-en-groefverbindingen waardoor de planken mooi op elkaar aansluiten.

Meerdere gelegde banen eiken houten lamelparket aan tikken slagijzer

5. Deurposten

Zaag aan de onderkant van de deurpost de dikte van de plank + een aantal millimeter speling uit de deurpost. Vervolgens kunt u de plank net als de eerdere banen op dezelfde manier afzagen en onder de deurpost leggen. Met het plaatsen van plinten wordt de resterende opening in de deurpost afgedicht. 

Alternatief: soms is het niet mogelijk om een deurpost af te zagen. Zaag in dat geval de deurpost als volgt uit de eiken vloerplank. Meet de ruimte tussen de laatst gelegde plank en de deurpost. Teken dat af op de onderzijde van de plank. Meet vervolgens de breedte tussen de vorige baan en het punt waar de deurpost begint. Teken dat ook af op de plank en u weet welk gedeelte u kunt afzagen. Let op: hou ook bij deurposten rekening met de 1 cm speling tussen de vloer en de deurpost.

6. Chauffagebuizen / waterleidingen

Meet de afstand van de muur naar het middelste punt van de waterleiding. Teken deze afstand af op de plank vanaf de muur. Zaag de omtrek van de buizen met een decoupeerzaag uit de plank, hou daarbij een marge van 5 mm.

Cv - buizen uit vloer zagen 2 gaten in houten lamel

Vervolgens zaagt u de plank vanuit de breedste punten van de uitgezaagde cirkels schuin naar de muur door. Daarnaast zaagt u vanuit het midden van de linkercirkel naar de rechtercirkel.

Uitzagen CV Buis bij houten lamel parket vloeren

Nu kunt u de plank om de buizen leggen. Het afgezaagde stuk kan weer tegen de plank aan worden gelegd en eventueel worden verlijmd. U kunt de vloer vervolgens nog strak afwerken met bijvoorbeeld onze roestvrijstalen rozetten.

Laatste Eiken houten vloer plank om CV-buizen gelegd

7. Vloer afsluiten

Bij de laatste baan meet u de afstand van de muur naar de laatst gelegde baan. Doe dat aan beide zijden van de plank (dat is noodzakelijk aangezien muren vaak niet recht zijn). Teken dat af op de plank en trek vervolgens een lijn van het ene punt naar het andere. Hou hier ook rekening met 1 cm speling tussen de vloer en de muur. Zaag de plank op de juiste maat en leg dit gezaagde eiken vloerdeel tussen de muur en vloer. Ook hier is het verstandig om vooraf het uitstekende deel van de mes-en-groefverbinding aan de kant van de muur af te zagen. Zo houdt u zo min mogelijk ruimte over tussen vloer en muur. Zorg ook aan deze zijde altijd voor 1 cm speling. Na het verwijderen van de afstandhouders hoeft u de vloer nu alleen nog af te werken met plinten.

8. Vloer afwerken met plinten

Zaag de plinten op maat en bevestig ze met de plakstrip, lijm of de plintbevestiging aan de muur/vloer. De bevestiging van de plinten verschilt per soort. Let op: kuis de vloer en muur goed voor de (plak)plinten zet. Zo bent u zeker van een goede bevestiging van uw plint op muur/vloer.

Product spotlight Meister Lindura lariks fineerparket 

 

Youtube Gadero Hout TV Abonneer u voor doe-het-zelfklusvideo's ook op ons YouTube-kanaal.