16 jan Verschil tussen

Verschil vellingdeel, rabat, potdeksel enzovoorts

Het aanbod rabatdelen, vellingdelen, Zweeds rabat potdeksel planken duizelt u? In dit artikel ontdekt u een handig overzicht van alle verschillen tussen dergelijke houten profielen. Bekijk ook de foto en begrijp het verschil tussen bijvoorbeeld overhangend rabat, vellingdelen met 2 zijden velling en potdeksels.


Hout profielen - rode lijn = de werkende breedte

 

Vellingdelen

Het kenmerk van vellingdelen zijn de 45 graden afgeschuinde hoeken. Met 1 zijde velling wordt bedoeld dat alleen de onderkant of bovenkant afgeschuinde hoekjes heeft. Bij 2 zijden velling hebben beide kanten afgeschuinde hoekjes. Houten Vellingdelen worden veel gebruikt als dakhout, vandaar dat u de term mes en groef dakbeschot ook tegenkomt.

vellingdelen dak

Zowel in lariks douglas, blank en geimpregneerd vuren te koop bij houthandel Gadero. Diktes 18 en 27 mm. De tong en groef altijd losjes inelkaar schuiven, zodat hout nog ruimte heeft voor werking (zeker gedroogd hout wil graag nog iets uitzetten!). Bij zeer nat of vers geïmpregneerde vellingdelen juist iets strakker monteren, deze willen graag nog iets krimpen (zijn immers uitgezet door vocht). Vaak als u uw vlakke hand op het hout houdt voelt u wel of de planken nog geen vochtig zijn of gebruik een houtvochtmeter. 

Dubbel lip profielen

Dit is een profiel met een strakke vorm. Dubbel lip profielen lijken op halfhouts hout en maken een dicht geheel. Dubbel lips hebben niet de ronding die halfhouts profielen wel hebben. Dubbel lips profielen worden veel gebruikt als dakbeschot bij terrasoverkappingen. Dergelijke profielen zijn snel en eenvoudig te monteren. Omdat dit profiel doorgaans fijnbezaagd hout is en geen vellingkantjes bevat heeft het een iets mindere luxe uitstraling dan geschaafde tong en groef vellingdelen. In houtsoort hardhout (geschaafd) en Lariks Douglas (bezaagd) te koop bij Gadero.

dubbel lips dak

Halfhouts

Halfhouts profielen zijn over elkaar heen vallende delen. Een kleine ronding blijft in het zicht. De zogenaamde Halfhouts profielen zijn zeer populair, immers eenvoudig en snel te monteren omdat u geen gedoe heeft met een mes en groef die in elkaar moeten schuiven. Halfhouts profielen worden meestal horizontaal gemonteerd, voor verticaal gebruikt men channel siding profielen die een betere verticale afwatering hebben. Voor een wand van een overkapping kunt u de halfhouts profielen eventueel ook verticaal gebruiken.

halfhouts profiel

Het verschil met blokhutprofielen is dat deze strak opelkaar gestapeld worden en een massief geheel vormen. De ronding bij de halfhouts profielen zorgt ervoor dat uw wand minder sterieel wordt en het geheel "even breekt". 

Blokhutprofielen

Blokhutprofielen, ook wel visbeekdelen genoemd, zijn 2 zijdig gelijk met doorgaans afgeschuinde hoekjes maar soms ook zonder afgeschuind vellingkantje (vormt dan een geheel dichte wand zonder onderbreking). Ook soms ingekeept aan 1 of 2 zijden voor het bouwen van blokhutten. Meest populair zijn de blokhut planken in 28 mm dikte, echter voor luxe tuinhuizen is 40 en 45 mm dikte ook gebruikelijk. Blokhutplanken, ook wel tuinhuisprofielen genoemd, zijn zowel in keteldruk groen geïmpregneerd, hardhout en Scandinavisch vuren verkrijgbaar bij houthandel Gadero. Van blokhutprofielen maakt met dichte wanden van tuinhuisjes, schuttingen zonder doorkijk of een wand van een overkapping. Van hardhouten 28x145 mm blokhutprofielen, dan ook wel paardenboxprofielen genoemd, worden veel paardenstallen gemaakt. Denk daarbij aan staldeuren en stalwanden.

Gaat u zelf een blokhut of tuinschuur bouwen van blokhutprofielen? Bij keteldruk geïmpregneerde blokhutprofielen rekening houden met krimp. Monteer daarom nooit deur en raamkozijnen aan uw blokhutplanken vast. Maak deuren vast aan de vloer en plaats raamkozijnen zwevend. Naast blokhutprofielen in elkaar stapelen met inkepingen kunt u dergelijke planken ook in onze gleufpalen van hout of sleufpalen van beton plaatsen. Zorg er dan daarvoor dat uw gleufpalen uiterst waterpas staan en dat de profielen aan beide kanten een paar milimeter ruimte hebben voor werking. Begin bij voorkeur met een betonplaat of start circa 10 cm boven het maaiveld.

In bovenstaande video kunt u het verschil tussen blokhutprofiel en dubbelrabat goed zien.

Zweeds rabat (potdeksel)

Anno 2018 erg populair.  Dit zijn stapelbare planken. Hier worden wanden van overkappingen, schuren of schutting van gemaakt. U begint altijd met de brede zijde aan de onderkant omhoog te stapelen. De trend is potdekselplanken in de kleur zwart. Let op tussen zwart gedompelde en zwart gespoten Zweeds rabat. Gedompeld zwart verschraalt snel richting grijs, dubbel zwart gespoten blijft jarenlang zwart. Zowel in 14,5 en 19 cm breedte op de markt. Lees onze handige tips, hoe uw Zweeds rabat potdekselplanken dient te monteren in ons stappenplan potdekselen.

Overhangend rabat

Deze enkelzijdige mes en groef rabatdelen zijn erg populair bij het kleden van schuurtjes, bergingen maken en dichte schuttingen bouwen. Overhangend rabat en halfhouts hebben een sterke gelijkenis qua profiel. Alleen heeft overhangend rabat een mes en groef, halfhouts heeft dit niet. Deze tong en groef rabatdelen zijn verkrijgbaar in keteldruk geimpregneerd vuren, Western red cedar en grenen hout, meestal 18 mm dik. Wij adviseren vast te schroeven op 1/3 en 2/3 van de plankbreedte, dus niet in de mes en groef. Ook met Wovar RVS bolkopschroef (schroefnagels) te monteren. Laat de bolkop dan altijd op het hout en sla deze niet in uw rabatdelen.

overhangend rabat geimpregneerd tong en groef

Channel Siding

Bij Western red cedar, thermisch gemodificeerd Ayous, hardhout en Siberisch lariks gevelbekleding wordt deze term gebruikt voor verticale profielen. De channel siding plank heeft een slimme afwatering, uiterst geschikt voor verticale montage. Het channel siding profiel is een net iets strakker (minder rond) profiel dan halfhouts planken.

verticaal hout op de gevel

Voor woning gevels worden channel siding profielen vaak Western Red cedar, Ayous of Siberisch Lariks toegepast. Naast noestvrij red cedar ontdekken steeds meer mensen ontdekken rustiek STK red cedar, een stuk goedkoper en de noesten geven het hout juist karakter. Lees meer over gevelbekleding op de site.

Rhombus Open gevelbekleding

Rhombus profielen zijn ruitvormige profielen. Deze worden met enige tussenruimte gemonteerd op de gevel, men spreekt daarom van open gevelbekleding. Zwart UV-werend doek en zwarte panlatten zijn bij rhombus op de gevel een must. Rhombus is meestal verkrijgbaar in diverse breedtes namelijk 18x68 mm (meest populair), 18x90 en 18x145 mm. Ook te monteren als luxe schutting.

rhombus profielen open gevelbekleding

Rhombus profielen zijn zowel horizontaal als verticaal te monteren. Ontdek onze trendy double en tripe blokprofielen. Dit zijn net iets andere profielen die sterk lijken op rhombus.

Deens Rabat (Triple blokprofiel)

Wie een bijzonder design profiel zoekt, dient zeker eens naar Deens Rabat te kijken. Dit profiel lijkt op dubbel lips en halfhouts profielen, echter heeft het 2 of 3 golven. Deens Rabat, ook wel double of triple blokprofiel genoemd is verkrijgbaar in inlands Lariks Douglas en hardhout. Voor montage op de gevel raden we de hardhout variant aan. Ook gebruikt als wand voor overkapping of schutting. Dit profiel wordt meestal horizontaal gemonteerd, verticaal is eventueel mogelijk.

triple blokprofiel

Kraaldeel schroot

Een tikje ouderwets formaat. Dit type houten schrootjes zien we vaak in oude woningen nog terug. Een kraaldeel heeft een halve maan vorm op het einde. 

Vloerdeel profiel

Een vloerdeel profiel is eigenlijk een blokhutprofiel zonder vellingkantjes. Dit is een strak profiel voor geheel dichte vloer of dak. Vaak in Scandinavisch vuren hout. Hou rekening met veel werking. Als dakbeschot van overkappingen adviseren we bovenstaande vellingdelen te gebruiken.

Behandelen of niet?

Voor de gevels van woningen kiest men vaak voor Western Red Cedar, thermisch gemodificeerd Grenen, vuren of Ayous en tevens behoort Siberisch Lariks tot de mogelijk. Deze soorten kunt u onbehandeld toepassen op de gevel. Desgewenst behandelen voor brandvertraging. Zorg wel altijd voor voldoende ventilatie.

Thermisch modificeren, wat is dat?

Dit is een populair, milieuvriendelijk stoomproces (anders dan keteldruk impregneren) waardoor zachthout flink duurzamer wordt. Wel wordt het hout iets minder sterk door het proces. Echter voor montage op de gevel moet dit geen probleem zijn. Thermisch modificeren gebeurd bij de houtsoorten vuren, grenen en Ayous (Afrikaans loofhout). Door de stijgende prijzen van Western Red Cedar een steeds gewilder alternatief.

Gevelbekleding montage

Houten gevelbekleding monteren vergt nauwkeurig werken en een aantal spelregels. Lees op houten gevelbekleding monteren handige doe het zelf tips.

Het verschil tussen rabat, schroten, potdeksels nog niet helder? Neem contact met ons - houthandel Gadero - op. Bekijk het complete aanbod van rabatdelen, tong en groef vellingdelen en Zweeds rabat.

Video over verschillen rabatdelen