16 jan

Top 15 meest gemaakte fouten bij blokhutten opbouwen

In dit artikel leest u handige algemene tips voor het vakkundig opbouwen van uw blokhut.

Van fouten leren we. Daarom onze handige top 15 meest gemaakte fouten bij het opbouwen van blokhutten. Bij tuinhuisjes in elkaar zetten kunt u met deze lijst een hoop ellende voorkomen.

1. Te weinig tijd meten voor uitmeten, haakse hoeken en waterpassen

Een goed begin is het halve werk. Heel belangrijk is ook dat de blokhut exact waterpas staat.  Exact haaks uw wanden opbouwen is ook een must. Huur desgewenst handige laserapparatuur voor haakse hoeken of gebruik de wiskundige stelling van Pythagoras: rechte zijde 3 meter, rechte zijde 4 meter = diagonale zijde van 5 meter. Zorg voor wat rechte balken en piketjes om elementen tijdelijk vast te zetten. Ook handig is bij een vierkante of rechthoekige ruimte de diagonalen op te meten, deze moeten exact dezelfde lengte hebben om een haaks geheel te krijgen. 

Supertip: bouw de eerste laag van uw blokhutprofielen helemaal haaks en waterpas inelkaar, zo ziet u exact waar uw blokhut moet komen, schuif de funderingsbalken hier vervolgens onder. Zet de blokhutprofielen niet op het omhoogstaande randje van uw funderingsbalk maar hier tegenaan. Zorg ervoor dat het aflopende gedeelte van uw funderingsbalk naar buiten is gericht.

Bekijk onze doe-het-zelf video - Blokhut opbouwen

2. Behandelen onderkantjes e.d. vergeten 

Onderkant deuren en kozijnen ramen vergeten te behandelen voor plaatsing is een misser eerste klas. Hier is uw blokhut immers kwetsbaar. U kunt natuurlijk ook standaard reeds geimpregneerde blokhutten bestellen (sinds 2016 ook impregneren in de kleur steigerhout grijs mogelijk). Slim is een blokhut berging met luifel te kopen zodat uw blokhutdeur eigenlijk nooit heel nat wordt. Zo gaat uw deur veel langer en staat u bovendien altijd droog in de deuropening.

3. Werking van hout onderschatten

Dus blokhutprofielen niet te strak monteren is ons advies. Gebruik een rubberen hamer. Dat uw wanden enkele centimers zullen nazakken is normaal. In het begin kan het daardoor lijken als uw ramen en deuren te klein zijn. U zult over enkele maanden verbaasd zijn dat alles is opgelost. Hout werkt enorm! En een stormankerset bestellen voor elke wand is ons advies. Plaats deze op de onderste en bovenste wandplank. Even opgelet, vers geimpregneerd (nog iets nat) hout mag u wel strak monteren, deze krimpt alleen nog maar. Gespoten blokhutten zijn van gedroogd hout en dient u NIET te strak monteren.


Blokhut opbouwen

4. Ventilatie onderschatten 

Met ventilatieroosters voert u vochtige lucht af uit uw blokhut en kan deze ademen. Een must voor een frisse lucht en minder houtwerking. Plaats een ventilatierooster aan de bovenkant en aan de overzijde aan de onderkant. Zo heeft u een optimale luchtcirculatie.

5. Keuze dakbedekking

Heeft u een plat dak? Dakleer is niet echt duurzaam. Met zelfklevende eayroofing aluminium (mninimale dakhelling van 2 graden) heeft u geen brander of lijm nodig. Ook met epdm rubberfolie gaat uw platte dak veel langer mee. Voor schuine daken zijn aluminium dakpanplaten zeer duurzaam. Ook lichtgewicht aquapan dakplaten en dakshingles zijn bij juiste montage een goede en betaalbare keuze.

6. Funderingsbalken weglaten

Voorkom rotten van de onderkant van uw blokhut met funderingsbalken. Kies bij voorkeur de speciale blokhut onderbalken van kunststof of eventueel hardhout. Zonder geen garantie op houtrot! Schroef de funderingsbalken op bijvoorbeeld een waterpas ondervloer van betontegels. Ook kunt u van bijvoorbeeld 5x15 of 5 x20 cm dikte azobe balken gemonteerd aan 6x6 cm dikte hardhouten piketpalen ook een goede fundering voor uw blokhut maken.


Plaats uw blokhut op funderingsbalken

7. Dakgoot vergeten

Voer regenwater netjes af met een dakgoot. Maak bij een plat dak bij voorkeur een dakdoorvoer zodat regenwater niet over de dakranden stroomt. Zo gaat uw tuinhuis veel langer mee. Met boeidelen en daktrimmen maakt u uw dak compleet. Zorg dat dakgoten en dakdoorvoeren 2x per jaar schoon worden gemaakt!

8. Montagevoorschriften voor ramen en deuren negeren

Dit gebeurt helaas heel vaak. Dus even opgelet. Bij het deurkozijn worden de schroeven vaak in de afwerklatten in de wand geschroefd. Dit is fout want dan kan de wand niet meer omhoog en omlaag en zal men kieren krijgen tussen de wanddelen omdat het profiel blijft hangen op de schroeven. Monteer raam en kozijn deuren dus altijd alleen aan de onderste plank. Zo kunnen blokhutprofielen blijven werken.

10. Mes en groef zijde van blokhutprofielen vergeten te behandelen voor plaatsing

Door de binnenkant van uw blokhutprofielen even kort te behandelen verlengt u de levensduur en zal uw blokhut eveneens minder werken. U kunt natuurlijk ook reeds geimpregneerde tuinhuisjes bestellen.

11. Houten wanden en dakbeschot te strak monteren is een veel gemaakte fout

Dakplanken moet men “losjes” monteren met 1 a 2 mm tussenruimte en niet strak in elkaar slaan en dan vast zetten. Dit voorkomt dat wanneer de dakplanken uit gaan zetten de dakplanken geen ruimte meer hebben om te werken. U monteert te strak? Gevolg zal zijn dan de dakplanken op bepaalde plaatsen omhoog gaan staan en men een bobbel in het dak krijgt. Let op, bij vers geimpregneerde blokhutten (die nog nat aanvoelen) mag u het dakbeschot (vellingdelen) wel strak monteren, deze krimpen immers alleen nog maar. Bij tuinhuisjes met grondverf wel tussenruimte aanhouden. 

12. Ook hier gaat het te vaak mis: vers geimpregneerd hout direct schilderen

Geimpregneerd hout is vaak nog vochtig of vettig. Laat uw blokhut eerst enkele zomermaanden drogen en laat zouten uitzweten alvorens u geimpregneerd hout gaat schilderen. Of nog beter schilder het eerst half jaar groen, bruin of grijs geimpregneerd hout helemaal niet, dit is ook niet noodzakelijk. Geimpregneerd hout kunt u het beste behandelen met transparante beits, het is lastig in de mes en groef van uw blokhutprofielen nog een kleur aan te brengen.

Wilt u een blokhut in kleuren verven, dan is een onbehandelde blokhut met grondverf spuitlaag in wit, blank of antraciet grijs overigens een betere keuze. Dit is vrijwel voor elk type blokhut mogelijk. U hoeft uw blokhut na plaatsing dan nog maar 1 x af te lakken en heeft de eerste 3 jaar geen onderhoud. Wilt u bijvoorbeeld uw wit gespoten blokhut geel verven, behandel de tong en groef dan voor plaatsing al met gele verf, zo voorkomt u later witte naadjes. Let daarbij op dat u de geverfde profielen niet in de volle zon of warme garages laat liggen, hierdoor trekken deze krom en heeft u de volgende dag problemen met het opbouwen.


Tuinhuis met luifel geimpregneerd grijs hoeft u 1e jaar niet te behandelen

13. Negeren handleidingen en tekeningen zien we regelmatig

Lees de montagehandleidingen uitvoerig en onthoud: haastige spoed is zelden goed. Neem de tijd voor het opbouwen van uw blokhut. Daar heeft u daarna nog jaren plezier van. Zorg bij voorkeur voor ervaren krachten. Kijk regelmatig op uw tekening. Blijf ook goed tellen hoeveel wandlagen u heeft gestapeld en stapel niet door tot de profielen op zijn, deze kunnen mogelijk voor een ander deel zijn! Raadpleeg ook voordat u begint de stukslijst waar alle soorten profielen met geleverde aantallen opstaan. Leg alle soorten die hetzelfde zijn bijelkaar, let op minimale verschillen en lengtes!

14. Vloeren te strak monteren

Monteer uw houten vloer achteraf, ook hiervoor geldt de vuren vloerplanken niet te strak in elkaar schuiven en 2 cm van de wanden vandaan blijven zodat uw houten vuren vloerdelen kunnen werken.

15. Hout in de felle zon leggen

Uw houten blokhutprofielen en andere vuren houten planken in de felle zon leggen is vragen om problemen als krom trekken en torderen. Regelmatig zien wij helaas foto's van klanten die planken schuin tegen hun garage leggen in de volle zon. Leg planken die u nog niet gebruikt  daarom vlak gestapeld onder afdekzeil op een schaduwplek in uw tuin.

Meer handige tips en videos voor het zelf opbouwen van uw tuinhuis vindt u op de blog van tuinhuisfabrikant Tuindeco, bekijk hun blog hier. Ook voor montage dakmaterialen, vloerdelen leggen zonder deuken, waterdichte wanden maken en funderingsbalken monteren vindt u op deze handige blog alle antwoorden.

Bekijk ons assortiment blokhutten:

Houthandel Gadero

Dit artikel is gemaakt door Houthandel Gadero BV, marktleider in tuinhout en tuinhuisjes. Bekijk alles van simpele blokhutten voor bergruimte tot luxe tuinhuisjes met overkapping op de website van Gadero.be

Wilt u weten hoe u de levensduur van uw blokhut kunt verlengen door deze te behandelen? Bekijk aflevering #107 van Gadero TV hier: